Szenzációs hír: új magyar trappistasajt született, ami extrán egészséges is

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs hír: új magyar trappistasajt született, ami extrán egészséges is

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.


 


 

A program során a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább a kaposvári tejüzemben

– emelte ki a projekt záróeseményén Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

Egy olyan trappistasajtot fejlesztettünk, amelyben D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottuk az egyébként is hasznos fehérjeforrásként szolgáló tejterméket. Emellett készült natúr- és gyümölcsjoghurt, valamint sajtkrém is. Az új tejtermékek igazi energia- és immunerősítő bombaként szolgálják egészségünket

– mutatott rá a szakember.

A projektzáró eseményen Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a mintegy 2 milliárd forintból megvalósult projekt jól szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzésit.

Amikor két évvel ezelőtt létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy csak olyan fejlesztéseket, innovációkat folytassunk, amelyek szoros együttműködésben valósulnak meg a vállalati partnerekkel, hiszen így tudjuk az oktatásunkat a piaci és társadalmi igényekhez igazítani. Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét.

A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Emellett megvalósítja a szántóföldtől az asztalig szemléletét, hiszen a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.

Fotó. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Fotó. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Ehhez kapcsolódóan a MATE Kaposvári Campusán komoly, a 21. századi modern agráriumot szolgáló fejlesztések valósultak meg – hangsúlyozta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének igazgatója.

A projektnek köszönhetően a MATE Kaposvári Campusán kialakítottunk egy fejőrobotos istállót, valamint különböző takarmányozási kísérleteket folytattunk. A megvalósult beruházás pedig nemcsak a kutatást, hanem az oktatást is szolgálja. A nálunk tanuló fiatalok így testközelből ismerhetik meg az állattenyésztésben használt legmodernebb csúcstechnológiákat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kaposvár

süngombás sajt

élelmiszeripar