Elárulta a Szamos, mi van valójában a szaloncukorban: "Nem fogjuk kicserélni"

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Elárulta a Szamos, mi van valójában a szaloncukorban: Nem fogjuk kicserélni

A koronavírus-járvány után az infláció és a kialakult gazdasági helyzet minden szektorra rányomta bélyegét, nem volt ez másként az édességgyártó cégek esetében sem. Most az ünnepek előtt a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-t kérdeztük arról, hogy készülnek az ünnepekre: milyen szaloncukrok alkotják az idei palettát, milyen újdonságokra számíthatnak a vásárlók. A gyártó képviseletében Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a vállalat operatív igazgatója válaszolt a HelloVidék kérdéseire.

HelloVidék: Hogyan alakult a szaloncukrok iránti kereslet az elmúlt években?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A szaloncukor az ünnepek elmaradhatatlan édessége. A gyártók is kiemelt figyelmet fordítanak a szaloncukorra és próbál mindenki újabb ízekkel megjelenni a Vevők felé. Az elmúlt években folyamatosan növekedett a kereslet, viszont most azt tapasztaljuk, hogy a 2022 évhez képest a kereslet kis mértékben, de csökkent. Átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol egy magyar háztartás évente.

HelloVidék: Hogyan hatott a rezsiemelkedés, infláció, alapanyagdrágulás a tevékenységükre? Hogyan készülnek a következő időszakra gazdasági tekintetben?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A korábbi nagyon magas és hektikusan mozgó energiaárak stabilizálódni látszanak, és azt tapasztaljuk, hogy észszerű keretek között lehet szerződést kötni az energiaszolgáltatókkal, ezen a területen, tehát van előrelépés és további okunk a reménykedésre. Eddig is tudatosan odafigyeltünk az energiafelhasználásunkra. Jobban igyekszünk megszervezni a termelést, a raktározást és a logisztikát is. Kevesebb terméket raktározunk be. Mindenképpen az alapanyagok, illetve a csomagolóanyagok árainak drasztikus emelkedése okozta a legnagyobb kihívást. Elsősorban a cukor, kakaó, csokoládé, dió drágulása a legmeghatározóbb, 40-50%-al emelkedtek az árak. Igazából minden alapvető alapanyag beszerzési ára emelkedett, ami nélkül nem készíthető minőségi szaloncukor és édesség. Ezenkívül a rekordnagyságú infláció miatt pedig a munkavállalók bérének növelése és a munkahelyek megtartása szintén nehéz terhet jelentett a cépcsoportnak. Átlagban 10%-os áremelést voltunk kénytelenek eszközölni, de vannak olyan termékek, ahol magasabb, 15%-20% áremelést hajtottunk végre az alapanyag költségek drasztikus emelkedése miatt.

HelloVidék: Milyen szaloncukrokat értékesítenek? Melyekből fogy a legtöbb? Mi számít slágerterméknek?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Továbbra is a zselés szaloncukrok a vásárlók nagy kedvencei, de mellett népszerű a kókuszos, a karamellás, a marcipános, csokoládés, pisztáciás. Idén 19 féle ízű szaloncukor található meg a Szamos kínálatában. A legnépszerűbbek a natúr marcipán és a töltött marcipán szaloncukrok számítanak. A dobogóról nem lehet letaszítani az örök kedvencet, a zselés szaloncukrot, amely ebben az évben elnyerte a legjobb zselés szaloncukor díjat. Népszerű íz lett az elmúlt években az édes-sós ízpárosítású, karamellás ízjegyek. Az idei évben öt új ízzel készültünk, így megtalálható kínálatunkban a mézeskalács, a mogyorókrémes, a sós-karamell, a málnás és a dobos ízű szaloncukor. Büszkék vagyunk arra, hogy az idén két szaloncukrunk is elnyerte az év legjobb szaloncukráért járó díjat, igy a málnás zselés szaloncukor és a feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukrunk lett a legjobb marcipános szaloncukor.

HelloVidék: Vannak speciális termékeik, illetve készülnek-e újdonságokkal erre az évre?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Minden karácsonyi asztal elmaradhatatlan édessége a bejgli. Több, mint 60 ezer rúd bejglit készítünk a karácsonyi szezonban, nagyságrendileg 4 tonna mák és 8 tonna dió felhasználásával. Három féle ízesítésben kaphatóak cukrászdáinkban, a klasszikus diós és mákos mellett megtalálható a narancsos marcipán ízesítésű is, illetve cukormentes változatban is elérhetőek. Újdonság kínálatunk az ünnepi ’special edition’ táblás csokoládénk, illetve a díszdobozos szaloncukor válogatásunk, amelyben a legkedveltebb ízek találhatóak. Megújult az alakos tortakínálatunk, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is, hisz ki tud ellenállni párizsikrémes, marcipános süteménynek és az aranyos rénszarvas, hóember, pingvin, mézeskalács, télapó formáknak.

HelloVidék: Milyen áron mozognak a termékek?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Mindenképpen az alapanyagok, illetve a csomagolóanyagok árainak drasztikus emelkedése okozta a legnagyobb kihívást. Elsősorban a cukor, kakaó, csokoládé, dió drágulása a legmeghatározóbb, 40-50%-al emelkedtek az árak. Átlagban 10%-os áremelést voltunk kénytelenek eszközölni, de vannak olyan termékek, ahol magasabb, 15%-20% áremelést hajtottunk végre az alapanyag költségek drasztikus emelkedése miatt. Ennek ellenére a megpróbáltuk a legalacsonyabb áremelést eszközölni ezeknél a termékeknél. A szaloncukor lédig kilós ára 9900 Ft üzleteinkben. Ugyanakkor egyre népszerűek az üzletláncok sajátmárkás termékei. A Szamos által gyártott szaloncukorral is találkozhatnak nagy nemzetközi láncokban, mint saját márkás termék, alacsonyabb árkategóriában.

HelloVidék: Mi az, amit mindenképp vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Mitől lesz minőségi egy termék? Alapanyagok, ízek alapján kiszűrhetjük, milyen minőséggel van dolgunk?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Már a szezon előtt rengeteg cikk jelent meg, hogy bizonyos szaloncukrokat vissza kellett hívni a piacról, bizonyos minőségi problémák miatt. Ezért is fontos, hogy a Vevők odafigyeljenek ne csak az árra, hanem a minőségre és az összetevőkre is. Mi azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók sokkal tudatosabban vásárolnak, és inkább kevesebbet vesznek, de azt a minőségi termékekből. Tudják, hogy az olcsó, tömeggyártott szaloncukor cukormasszából, és ízesített aromákból áll és többféle tartósítószert tartalmaznak. A Szamosnál viszont mi egy dologból nem engedünk, az a minőségi alapanyagok felhasználása. Nem fogjuk kicserélni olcsóbb alapanyagokra az édességek összetevőit, még ha ez egy egyszerű megoldásnak tűnne. Hiszünk abban, hogy a Vevők ezt meghálálják. A minőségi, prémium szaloncukor nem tartalmaz hozzáadott mesterséges tartósítószert.

HelloVidék: Történt fejlesztés az elmúlt években?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Folyamatos innováció jellemzi a cégcsoportot.

HelloVidék: Milyen célokat tűztek ki a következő évre?

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Továbbra is csak a minőség elfogadható a Szamosnál. Hiszünk abban, hogy a minőségi alapanyagokból készült termékek gyártása a garancia a fennmaradáshoz. Az idei év új termékét, a jégkrémünket továbbfejlesztjük és nagyobb kiszerelésben is elérhető lesz. Fejlesztőink kiemelt prioritásként kezelik az alkalmi tortaválasztékunk megújítását és a különböző mentes sütemények fejlesztését. Húsvéti szortimentünkben is újdonságokkal fognak találkozni vevőink, illetve a díszdobozos csomagolt desszertjeink és a kasszazónás termékeink is folyamatos megújulásban vannak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szamos marcipán édesipari termelő és kereskedelmi kft.

szaloncukor

szaloncukorgyártó

karácsony