Betett az állatvágásoknak a sertéspestis: csökkent a vágóállatok száma

Világgazdaság   
  Megosztom
Betett az állatvágásoknak a sertéspestis: csökkent a vágóállatok száma

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalója szerint egyedül a baromfivágások maradtak szinten az idei első három negyedévben, az egyéb vágóállatok száma csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az okok között szerepel az afrikai sertéspestis és az élőállat-export növekedése. A magyarországi vágóhidakon levágott szarvasmarhák száma mintegy 3, a sertéseké pedig majdnem 2 százalékkal volt kevesebb 2019 első három negyedévében, mint egy évvel korábban, a baromfifélék vágása gyakorlatilag szinten maradt - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, idén, szeptember végééig szarvasmarhából 82,3 ezret vágtak le. A levágott állatok élő-, illetve hasított súlya 0,9, illetve 1,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szakértők úgy gondolják közrejátszanak a külkereskedelmi trendek a vágásszám változásában.

Az első nyolc hónapban hazánk a 33,8 ezer tonna export mellett 6,7 ezer tonna élő szarvasmarhát importált a KSH legfrissebb adatai szerint. Az export mennyisége 16 százalékkal nőtt, az importé 31 százalékkal csökkent a tavaly mértekhez képest. Az élőmarha-kivitel Ausztriába, Törökországba és Koszovóba történt, míg az import Romániából, Németországból és Csehországból érkezett.

Az agrárkamara úgy véli emelkedett a tehenek száma, és valamennyivel a tenyészállatok értékesítése is. A keleti piacokra értékesítettük a legtöbb tenyészállatot, főleg vemhes vagy fiatal üszőt. De a szakemberek szerint a tenyészbikapiac is közel 10 százalékkal bővült.

A legfrisebb adatok szerit nagyon kis mértékben, de Magyarországon nőtt a marhahúsfogyasztás, bár egészen alacsony szintről indult. Amit tudhatunk még az az, hogy az egy főre jutó hazai éves marha- és a borjúhúsfogyasztás 2-2,5 kilogramm, ez az egyharmada az uniós átlagnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsfogyasztás

marha

import

export