Nagy munkát nem vállalnak a mesterek: jobban megéri külföldön?

Világgazdaság   
  Megosztom
Nagy munkát nem vállalnak a mesterek: jobban megéri külföldön?

A mesteremberek több mint fele még mindig külföldre menne, de egyre többen gondolják úgy, hogy Magyarországon is meg lehet élni a kétkezi munkából. Ennek ellenére, kevesen tudnak nagyobb megbízásokat elfogadni - írja a vg.hu.

Ahogy a portál írja, a Fix24.hu országos felmérése szerint a szakemberek 57 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy külföldön érdemesebb munkát vállalni, viszont 43 százalékuk szerint itthon is meg lehet élni a kétkezi munkából. A kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt években 60 százalékuk fejlődést tapasztalt hazai vállalkozásában, szakmájában, ezért a jövőben is pozitív változással számolnak. Visszaesésre mindössze 6 százalékuk számít, stagnálásra pedig minden ötödik szakember.

Azoknak, akik éppen hozzáértő szakembert keresnek nagyobb munkára, nem mutat jó irányt a statisztika. Csak minden tizedik szakembernek lenne kapacitása elkezdeni egy nagyobb munkát, 30 százalékuk esetében egy hónapot kellene várni, 13 százalékuknál pedig akár hat hónapot is.

A kisebb volumenű munkákhoz, átlagos megbízásokhoz kapcsolódóan 40 százalékuk a maximum 250 ezer forintos árat szabta, 18 százalékuk a 250-500 ezer forint közé esőt, efelett pedig már csak 16 százalékuk szerez megbízást.

Ennek ellenére a munkák megválasztásához kapcsolódó motivációt 32 százalékuknak a szakmai kihívás és valamivel kevesebb, a szakemberek 29 százalékának a kapott díjazás határozza meg.

A mesteremberek 17 százaléka 3000 forint feletti nettó órabért kap, ám a szakmunkások közel fele 1500-2500 forintot keres. Egy átlagos mester ember nettó órabére 2500 forint.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

szakmunka

szakember

szakember hiány