Ez a helyzet most a hazai fürdőkben: ennyiért mártózhatunk ezen a nyáron

Világgazdaság   
  Megosztom
Ez a helyzet most a hazai fürdőkben: ennyiért mártózhatunk ezen a nyáron

Nem mert 25-30 százaléknál nagyobb mértékben árat emelni az önkormányzati fürdők többsége, holott a saját költségeik pedig jóval nagyobb mértékben nőttek, ráadásul két évig befagyasztott árakkal kellett működniük. A hazai fürdőbelépők ára régiós szinten igen kedvező: a szomszédos országokban jellemző 30 eurós, 12 ezer forintos árat még a legdrágább magyarországi fürdőben sem kérik el. A hazai strandok legfeljebb 2,5-4 ezer, a budapesti történelmi gyógyfürdők újabban 7-8,5 ezer forintos jegyet kínálnak.

Minden hazai fürdő és strand áremeléssel indította a szezont, miután egy május végi salátatörvény feloldotta az önkormányzati intézményekre vonatkozó áremelési tilalmat. Ezzel megszűnt az a két éven át tartó helyzet, amikor e fürdők a költségeik tényleges és tetemes növekedése ellenére sem emelhették a bevételük nagy részét adó belépőjegyek árát

- mondta a VG-nek Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A fürdőszövetség főtitkára rámutatott: mindenhol mérlegelni kellett, hogy mit bír el a környékbeli lakosság, mert az üres fürdő a legdrágább. Így, noha akár duplájára is nőhettek volna az árak, erre végül nem nagyon volt példa. A költségek azonban elszálltak, sokkolóan emelkedett a fürdők rezsiköltségének jókora részét kitevő áramár, néhol a korábbi ár ötszöröse szerepel az éves szerződésben.

A fürdők nem számítanak kkv-nak, mivel önkormányzati cégek, nem pedig lakossági fogyasztók, nem fix áron kapják az energiát. Drasztikusan megdrágultak a vízkezeléshez használt vegyszerek is, van, amelyik 280 százalékkal, de mindegyiknek legalább megduplázódott az ára tavaly óta. A nyersanyagok drágulásának és a forint gyengülésének még nincs vége, ráadásul a HR-költségeket is számottevően megnöveli a garantált bérminimum magasabb béreket is felfelé toló emelése, a munkaerőhiány, továbbá a diákok és az alkalmi munkások megugrott bérigényei.

Az elmúlt két évben a Covid miatt nem utaztak sokan külföldre, most pedig a háború, a repülőjegy drágulása és az euró erősödése segítheti a belföldi turizmust Balogh Zoltán szerint, aki biztos abban, hogy a fürdőhelyek a nyári utazási célpontok tervezésénél is a toplisták élére kerülnek.

Ám néhány, a magyarok által igen kedvelt szomszédos, illetve közeli célország korlátozások nélkül vagy minimális korlátozással várja a vendégeket

- tette hozzá Balogh Zoltán.

A fürdőüzemeltetők remélik, hogy a nagy cégek továbbra is szívesen adnak Szép-kártyát dolgozóiknak. E kártya bizonyítottan fontos forrás a belföldi turizmusban, annak ellenére is, hogy a felhasználhatósági spektruma jócskán kibővült, vásárolható vele már fogyasztási cikk is.

A fürdők egyelőre nem tapasztalták, hogy esett volna a forgalmuk a magasabb belépőjegyárak miatt, mert a kis fürdők mérsékelten emeltek, a nagyobb, a külföldi vendégekre is jobban építőknél pedig emelkedik a látogatók száma.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdők

fürdőbelépők

áremelés

fürdőbelépő-árak

balogh zoltán

magyar fürdőszövetség