Családi tragédia lehet a nyugdíjminum befagyasztásából: emiatt történhet meg a baj

24.hu   
  Megosztom
Családi tragédia lehet a nyugdíjminum befagyasztásából: emiatt történhet meg a baj

A nyugdíjminimum befagyasztása miatt kétségbeejtő helyzetbe kerülhetnek azok, akiknek gondjuk van tartozásuk törlesztésével, ezért a végrehajtási törvény alapján elvonják a jövedelmük túlnyomó részét.

Egyáltalán nem egyedi eset az, amikor egy adós jövedelmének nemcsak a harmadát, rosszabb esetben felét viszik el a hitelezők, hanem szinte az egészet, írja a 24.hu.

Több olvasó jelentkezett ezzel a problémával a lapnál. Közös bennük, hogy mindegyikük az állami szférában dolgozik, vagyis a Magyar Államkincstár bérszámfejti a fizetésüket: csupán 142 500 forintot utalnak nekik bármilyen magas fizetés esetén. A problémára az illetékesek egyelőre nem reagáltak, jelen állás szerint jövőre sem számíthatnak több pénzre az érintettek.

Nem tudni pontosan, hány embernek viszik el szinte a teljes fizetését a végrehajtók valamilyen régi tartozás miatt, de több elkeseredett olvasó jelentkezett, hogy ők is hasonló cipőben járnak: nekik is csak 142 500 forintot utal a munkáltató, a többit elviszi a végrehajtó és a hitelező.

Megkereste a lapot egy háromgyerekes rendőr is, aki a válása után nem tudta fizetni a hiteleit, visszaadta az autót a banknak, odalett a háza is. Eleinte a nettó fizetésének a felét vonták le, de később a maradék összegre is ráterheltek, így ő is csak 142 500 forintot kap havonta viszonylag magas beosztása és rendfokozata ellenére.

A folyamatos levonások után még mindig több mint 9 millió forint tartozásom van, pedig már rég visszafizettem a felvett összegek többszörösét is

- mutatott rá a hitelcsapdára az olvasónk, aki szerint a környező országokban így vagy úgy, de pontot tettek a hasonló esetek végére, ám nálunk nem történik semmi sem. „Elkeseredés, kilátástalanság. A maradék egyre inkább csak az éhenhaláshoz elég. Ha nem lennének a gyermekeim, akik a gyermektartásból éltek/élnek, már hagytam volna a fenébe az egészet, így még kitartok, de hogy mit hoznak az elkövetkezendő hónapok, ki tudja?” – írta.

A 24.hu hiába érdeklődött a Magyar Államkincstárnál, hogy pontosan mi alapján történik a fizetések letiltása, mivel a végrehajtási törvény szerint alapesetben a nettó fizetés harmada vonható csak el, több tartozás esetén pedig a fele, illetve hány esetben alkalmazzák a 142 500 forint feletti korlátlan letiltást, nem válaszoltak a szeptember közepén elküldött megkeresésre.

RÓKA LÁSZLÓ / MTVA

Egy érintett olvasó viszont kapott választ a kincstártól. Ebből az derül ki, hogy a levonást a végrehajtó által kiadott letiltási rendelvény hátoldalán levő figyelmeztetéssel magyarázzák:

A végrehajtói irodájától érkezett letiltás figyelmeztetés részében feltüntetésre került, hogy »a munkáltató a levonás foganatosításánál a Vht. 61-63. §-ában foglalt rendelkezéseket (számítási alap, mentességi szabályok) köteles figyelembe venni«. Következésképp az adó- és járulékkötelezettségek levonása után fennmaradó nettó munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét (28 500 Ft * 5 = 142 500 Ft), korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható

- válaszolta a kincstár az állami szférában dolgozó olvasónknak, aki szerint a kincstár hivatkozása ellentétes a törvényalkotó akaratával, hiszen – mint írta – „az nem megsemmisíteni akarja a bajba került embereket”.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíjminimum

nyugdíj

magyar államkincstár