Nagy változás jöhet a baromfihús és a tojás árában itthon: ez várhat ránk a boltokban

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Nagy változás jöhet a baromfihús és a tojás árában itthon: ez várhat ránk a boltokban

Az árstop kivezetése után néhány nappal ért néhány meglepetés minket: a liszt és a tojás ára csökkent, a csirkemell, a sertéscomb és a cukor viszont drágább lett. A kötelező akciózások és a beszerzési áron történő eladások miatt látványos áremelkedésről ugyanakkor ezeknél a termékeknél sem lehet beszélni. Utánajártunk, hogyan alakulhat a baromfihús és a tojás ára még az idén az inflációs változások tükrében, de azt is megmutatjuk, most mennyibe kerülnek, és melyik üzletben mennyit vásárolhatunk belőlük. 

A baromfihús felvásárlói ára nőtt itthon

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 30,4 százalékkal 506,4 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 36,2 százalékkal 700,7 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első harminc hetében 2022 azonos időszakához képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint 265,82 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2023 első harminc hetében, ami 7,5 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 28,4 százalékkal 975 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Ahogy a lenti táblázat is mutatja, a vágócsirke temelői kilóára valamennyivel csökkent, a csirkemell ára viszont emelkedett az árstop kivezetése óta, átlagosan 1962 forintra emelkedett a korábbi 1886 forintról.

A tojás ára jócskán emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 246,58 euró/ 100 kilogramm volt 2023 első harminc hetében, 43,8 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 66,4 százalékkal 64,06 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 67,4 százalékkal 73,98 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 66,5 százalékkal 56,97 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 62,3 százalékkal 60,9 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 69,52 forint/darab volt 2023 első harminc hetében, ami 70,4 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

Így alakult a csirkemell és a tojás ára az árstop után

Az árstop kivezetése óta valóban csökkent a tojás ára, van ahol jelentősen, akár 50 forinttal is darabja. A Pennyben jelenleg 45 forint, az Auchanban 51 forint, a Lidl-ben 52 forint, a SPAR-ban 53 forint, az Aldiban 56 forint, míg a Tescóban 64 forint darabja az M-es méretűnek. Ez igencsak jelentős áresés ahhoz képest, hogy nemrég a 100 Ft körüli ár volt a megszokott, 70 forint alatt nem is találtunk tojást a boltokban.

A csirkemell ára az árstop kivezetése óta kicsit emelkedett, az új átlagár 2000 forint körül valószínűsíthető. A legolcsóbb a Tescóban lett, sőt, egyedül ott mérséklődött a hatósági árhoz képest, kilója 1399 forint. A Lidl-ben is vélhetően akciós, mivel 1499 forintért árulják; az Auchanban már 1638 forint, a SPAR-ban és az Aldiban már a 2000 forintot súrolja. Jelenleg a Pennyben a legdrágább, ott 2290 forint kilója. Ezek a legalacsonyabb árak most az említett üzletekben, a kötelező akciózások és a minőségbeli különbségek miatt nagyobb eltérés lehet a boltláncok között, írja a Világgazdaság.

Mennyiségi korlátozások a kötelező akciók miatt a boltokban

Augusztus 1-jétől 15 százalékra nőtt a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke, és bővült az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is.

A kötelező akciózás kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztesárukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra

- közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). a GFM.

A boltláncok a kötelezővé tett akciózás miatt mennyiségi korlátozásokat vezettek be, ezek most így néznek ki az általunk vizsgált termékek, vagyis a baromfihús és a tojás tekintetében:

A Tesco üzleteiben

A kötelező akciós sertés- és baromfihúsnál jelentős forgalomra számítanak, így annak érdekében, hogy minél több vásárlót ki tudjanak szolgálni, erre a két termékkategóriára mennyiségi korlátozást vezettek be, járt utána a Pénzcentrum. Ez az alábbiak szerint alakul:

  • Pultos csirkemellfilé friss: 6 kg
  • TS csirkemellfilé 500g vg: 2 db
  • Tanyasi csirkemellfilé tálcás: 2 kg
  • GMO mentes csirkemellfilé: 2 kg
  • Pultos friss csirkefarhát aprólék: 1 kg

A Penny üzleteiben

  • Dobozolt tojás 10db M*DD: 5 doboz (50db)
  • Tálcás Tojás S 30DB: 5 tálca (150db)
  • Mélyalmos Friss tojás 10 DB-os: 5 doboz (50db)
  • BIO Tojás 6 DB-os M: 5 doboz (30db)
  • 30DB-os M Méretű Tojás 53-63G* DD: 5 tálca (150db)

A Lidl üzleteiben

A Lidl a korábban bevezetett mennyiségi korlátozásokat továbbra is érvényben tartja azzal a változtatással, hogy a csirkemellfilé esetében kivezette a korlátozást, viszont

  • tojásból 30 darab,
  • a 18 darabos kiszerelésből 2 csomag volt a maximális mennyiség - és a friss közlés szerint ezek továbbra is maradtak.

A Spar üzleteiben

jelenleg is érvényben van mennyiségi korlátozás több termék esetében is, viszont a baromfihúst és a tojást ez nem érinti.

Ez várható az infláció tükrében a továbbiakban

A várakozásoknak megfelelően 17,6%-ra mérséklődött az infláció júliusban a júniusi 20,1%ról, amihez a háztartási energia ésszolgáltatói árakon kívül szinte minden tényező hozzájárult. Azinfláció mérséklődéséhez érdemben hozzájárult, hogy kikerült a bázisból a neta (chipsadó) és a jövedéki adók tavalyi emelése, valamint az élelmiszerárak esetében bevezetett árfigyelő rendszer felerősítette a kiskereskedelmi láncok közötti versenyt, ami egyre nagyobb mértékű és szélesebb körű akciókhoz, árcsökkentésekhez vezetett. Az enyhülő inflációs nyomást tükrözi, hogy a maginfláció is 17,5%-ra mérséklődött az előző havi 20,8%-ról.

Kilátások

Az év hátralevő részében bázishatások, és az élelmiszertermékekre bejelentett egyre szélesebb körű árcsökkentések miatt az infláció meredek mérséklődésére számítunk

- közölte Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője inflációs elemzésében.

A bázishatásokat felerősítheti, hogy a nemzetközi nyersanyag-, termény-, és energiaárak és szállítási költségek jelentősen, többségében már a 2021-es szintekre estek vissza az utóbbi hónapokban, így újabb külső ársokkra nem számítunk, sőt, további árcsökkentéseket eredményezhet, a forint tavalyi szintekhez képesti erősödése pedig szintén gyorsíthatja az infláció mérséklődését, ami már a tartós fogyasztási cikkeknél már határozottan megfigyelhető.

Az élelmiszerárak további emelkedését a visszaeső kereslet is fékezi. A jövedéki adóemelés a dohánytermékek és szeszesitalok, a chipsadó (neta) emelése számos feldolgozott élelmiszer árát emelte a tavalyi év során, idén azonban ezek az intézkedések kiestek a bázisból. Az egyes élelmiszerekre bevezetett árplafon kivezetése a tapasztalatok szerint nem befolyásolta számottevően az infláció alakulását. A bevezetetett akciók, az egyes termékpályákon megfigyelhető elkezdődött, és várhatóan folytadódó árcsökkenések kioltották ennek hatását, sőt egyes termékek árai csökkentek az árplafon kivezetését követően.

Egy év alatt az élelmiszerek árai 23,1%-kal nőttek, ami már érdemi lassulást mutat a tavaly decemberi 44,8%-os dráguláshoz képest, ami részben bázishatások, részben pedig az egyre szélesebb körű árcsökkentések eredménye, a következő hónapokban egyre több élelmiszer ára csökkenhetnek a beszerzési árak visszaesése következtében.

Az árkorlátozások által júliusban még érintett tejárak átlagosan 17,1%-kal emelkedtek, mivel a korlátozások által nem érintett tejárak nagyobb mértékben emelkedtek, bár az utóbbi hónapokban már csökkenés figyelhető meg (míg az érintett 2,8%-os UHT tej ára alig változott, jelentősen emelkedett az 1,5%-os és 2,8%-os ESL tej ára). Az étolaj ára 1,5%-kal, a liszté 2,4%-kal emelkedett (ezen belül a búzafinomliszt ára alig változott, ellenben a rétesliszt emelkedett), a cukoré 9,9%-kal emelkedett.

A sajtok ára már csupán 12,5%-kal, az egyéb tejtermékek 29,5%-kal, a vaj, vajkrémek árai 24,2%-kal emelkedtek, azaz az egyes vajkészítmények, sajtok árainak csökkentése már megjelent, de újabb csökkentésekre is sor kerülhet. A tojás ára 30,7%-kal, a margariné 3,4%-kal, a sertészsíré 21,4% emelkedett. Júliusban a kenyér 26,7%-kal, a péksütemények 25,4%-kal, a száraztészta 18,6%-kal, az édesipari lisztesáruk 23%-kal drágultak, míg a burgonya árai 52, a zöldségek 26,8%-kal, gyümölcsök árai pedig 20%-kal emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baromfi

tojás

aki páir

suppan gergely

infláció

árak

boltláncok

kötelező akciók