Horror áron a legújabb slágergyümölcsök a piacon: dübörög a szezon, de ki bírja megfizetni?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron a legújabb slágergyümölcsök a piacon: dübörög a szezon, de ki bírja megfizetni?

A legfrissebb adatok szerint jelentős növekedés várható az Európai Unióban az őszibarack és a nektarin termésében 2023-ban 2022-höz képest. Az őszibaracknál a szakértők mintegy 3 százalékos növekedést jeleznek, a nektarinnál pedig 16 százalékos növekedést várnak, míg a lapos baracknál több mint 50 százalékkal több termés várható idén. Magyarországon a tavalyinál akár 15 százalékkal is több őszibarack teremhet, a kérdés csak az, hogy ez az árakban realizálódik-e augusztusban.

Európában nincs hiány őszibarackban és nektarinban

Az Europêch’ előrevetítése szerint az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországában (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) az őszibarack és nektarin termése (ipari nélkül) várhatóan 14 százalékkal 2,68 millió tonnára emelkedik 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. A nektarin termése 1,32 millió tonnára (+16 százalék), az őszibaracké 1,03 millió tonnára (+3 százalék), a lapos baracké 335,9 ezer tonnára (+58 százalék) nőhet. Az ipari őszibarack termése10 százalékkal lehet több (690,9 ezer tonna).

Spanyolországban a nektarin termését 621,1 ezer tonnára (+63 százalék), az őszibarackét 299,4 ezer tonnára (+29 százalék), az ipari felhasználású őszibarackét 292,1 ezer tonnára (+41 százalék) jelezték előre a szakértők a megfigyelt időszakban. A laposbarack mennyisége 58 százalékkal lehet több (335,9 ezer tonna). A spanyolországi előrejelzést árnyalhatja az aszály, ami hatással lehet a termés menynyiségére.

Olaszországban a friss fogyasztásra termelt mennyiség 43 százalékkal 869,2 ezer tonnára csökkenhet 2023-ban, ebből 446,6 ezer tonna a nektarin, 422,6 ezer tonna pedig az őszibarack. Görögországban a termés csökkenése várható. Az ipari célú őszibarack termése a várakozások szerint 331,5 ezer tonnára (–4 százalék) csökkenhet 2023-ban, ami 14 százalékkal lenne kevesebb az előző öt év átlagánál.

Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium júliusi jelentésében 231,1 ezer tonna (+1 százalék) őszibaracktermést (beleértve a nektarint és az ipari barackot is) jelzett 2023-ra. Az Európai Bizottság adatai szerint az őszibarack átlagára 2023 júliusban volt, mint az előző év azonos időszakában: Olaszországban 1,26 euró/kilogramm (–14 százalék), Spanyolországban 1,13 euró/ kilogramm (–29 százalék), a nektariné Olaszországban 1,26 euró/kilogramm (–2 százalék), Spanyolországban 1,08 euró/kilogramm (–30 százalék).

Magyarországon idén több őszibarack lesz, mint tavaly: mégis egekben az ára

Az Eurostat adatai szerint az őszibarack és nektarin termése 2022-ben 21,8 ezer tonnára (+90 százalék) nőtt. Az Agrárközgazdasági Intézet Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról című kiadványa szerint az őszibarack szedése 2023. július 16-án 31,3 százalékon állt, a termésátlag 5,6 tonna/hektár körül alakult, ami 15 százalékkal több a tavalyi hektáronkénti termésnél.

A KSH adatai szerint Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2022-ben: a behozatal 11,4 ezer tonna, a kivitel 1,23 ezer tonna. Az idei év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal kevesebb (559,1 tonna) nektarin és őszibarack érkezett az országba.

A 2023-as piaci évre az alacsonyabb árak jellemzőek: a 2022-es árakhoz képest kb. 6%-kal csökkentek, de még mindig 9%-kal a 2018-2022 közötti öt éves időszak átlagára felett vannak, azaz korántsem alakult ki olyan szintű piaci krízis, mint a kajszi esetében. Július végén itt is feszültté vált a piaci helyzet, azonban a szupermarketekben folytatott kampányok képesek voltak megfelelő szinten tartani a keresletet. A Spanyolországból érkező importáru volumene magasabb volt ugyan, mint 2022-ben, de nektarin esetében 25%-kal, őszibaracknál pedig 5%-kal elmaradtak az előző öt év átlagos szintjétől

- közölte a FruitVeb.

Ezért együnk sok őszibarackot

Szinte nincs olyan szervünk, amelynek ne tenne jót az őszibarack. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, ráadásul sokféleképp elkészíthető. Már egyetlen közepes gyümölcs is képes fedezni napi C-vitamin szükségletünk 13,2 százalékát. Ez a tápanyag pedig felgyorsítja a sebgyógyulást, és segít az immunrendszerünk erősítésében is. Ráadásul a rák kialakulásával összefüggésbe hozott szabadgyökök elleni harcban is nagy segítségünkre van, írja a webmd.com szaklap.

  • Egy antioxidáns, az úgy nevezett béta-karotin az, melytől olyan szép sárgás-pirosas színe lesz a baracknak. Amikor azonban elfogyasztjuk, ez a testünkben A-vitaminná alakul, ami viszont az egészséges látás megőrzésének kulcsa. Ez az összetevő ráadásul az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában is fontos szerepet tölt be.
  • Gazdag rostokban: Már egy közepes barack is a napi rostszükségletünk 6-9 százalékát fedezheti. A magas rosttartalmú ételek pedig olyan egészségügyi problémák kivédésben segíthetnek, mint a diabétesz, a szívbetegségek és a vastagbélrák . A leginkább tetten érhető hasznát azonban a vécén tapasztalhatjuk meg, megakadályozza ugyanis a székrekedés kialakulását.
  • Kalóriaszegény: Az őszibarack 100 grammja 41 kalóriát tartalmaz, egy átlagos méretű gyümölcs tehát kevesebb mint 60 kalóriát, ráadásul nincsenek benne telített zsírsavak, koleszterin vagy nátrium. A barack 85 százaléka víz, ennek ellenére eltelít, mivel magas a rosttartalma. Ha ezt fogyasztjuk, sokkal később leszünk éhesek újra.
  • Kiváló E-vitamin-forrás: Bár általában az olajos magvakat és a dióféléket tartjuk a legjobb E-vitamin -forrásoknak, a barack könnyen versenyre kelhet velük. Ez az antioxidáns testünk többféle sejtjének is nagyon fontos. Ráadásul segít az egészséges immunrendszer megőrzésében, valamint az erek belső falán keletkező lerakódások megelőzésében is.
  • Egészségesen tartja a csontokat: A kálium képes kiegyensúlyozni a magas sótartalmú étrend hatásait. Emellett csökkenti a vérnyomást, a csontritkulást és a vesekő kialakulásának veszélyét. Egy nap körülbelül 4700 milligramm káliumra van szükségünk. De miért fedeznénk ezt étrendkiegészítőkből, ha már egyetlen kis barackból is 247, egy közepesből akár 285 milligramm káliumot nyerhetünk?
  • Fluoridot tartalmaz: Bár az érett barack mézédes, mégis segíthet fogaink egészségének megőrzésében, tartalmaz ugyanis fluoridot . Ez az ásványi anyagot, mely a fogkrémek fontos alkotóeleme, több ételben is megtalálhatjuk, így a barackban is. Segít megszabadulni a fogszuvasodást okozó baktériumoktól a szájban.

Még a konzerv változatot is érdemes fogyasztani

Ha gyomorbántalmaink vannak, akár a konzervbarack is segíthet rajtunk. Alacsonyabb ugyan a rosttartalmuk, mint a friss gyümölcsnek, ám nagyon puha a textúrájuk és könnyen emészthetőek. Az úgynevezett "gyomor-bélrendszeri lágy diéta" részeként a konzervbarack segíthet a gyomorbántalmak enyhítésében, a hasmenés és a bélgázok megszüntetésében. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne cukros lében áztatott verziót vásároljunk.

És mi a helyzet a nektarinnal?

A két növény nemcsak rokon, hanem a nektarin az őszibarack egyik „mutáns” változata. Mindkét növény Ázsiából származik.

A botanikusok észrevették, hogy az őszibarackfákon néha nőtt pihe nélküli nektarin is, a sima felületet pedig egy recesszív gén okozta. A külső felületet leszámítva mindkettőnek igen gazdag íze van, sőt, számos receptben fel is cserélhető a két gyümölcs. Amellett, hogy a nektarinban található recesszív gén meggátolja a piheképződést, további apró különbségek is fellelhetőek a két gyümölcsben.

A nektarin általában kisebb és szilárdabb, mint az őszibarack, de a betegségekre is érzékenyebb. Az őszibarack szaftosabb, sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz: egy megtermett gyümölcs körülbelül 70 kalóriának felel meg, emellett 3 gramm rostot és sok A- és C-vitamint tartalmaz.

Az viszont közös a két gyümölcsben, hogy szinte egyszerre érnek be, valamint mindkettő lédús, édes és tápláló gyümölcs.

A nektarin tartalmaz vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot, magas niacin (B3 vitamin)-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet, és segít leküzdeni az idegességet.

A gyümölcs gazdag bioflavonoidokban, különösen karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezetet a ráktól és más betegségektől, mivel csökkentik a sejtek károsodását, és a béta-karotin segítségével megakadályozzák a rák kialakulását. Rostokkal is jócskán rendelkezik, ezzel javítja az emésztést, valamint hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez és a koleszterinszint fenntartásához is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

őszibarack

nektarin

aki páir

aki

fruitveb

árak

termés

egészség

gyümölcs