Ezzel tönkreverheted az új évet: 300 ezer forintos büntetés is járhat azoknak, aki ezt elhibázzák

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezzel tönkreverheted az új évet: 300 ezer forintos büntetés is járhat azoknak, aki ezt elhibázzák

Karácsonykor rengeteg szemét keletkezik a háztartásokban: csomagolóanyagok, ajándékszatyrok, zacskók. Kézenfekvő lehet ezektől a kályhában, kazánban megszabadulni, azonban ez nagyon nem ajánlott. Magyarországon szeméttel fűteni tilos, akár 300 ezer forintos bírság is járhat érte, és a szabály alól a színes csomagolópapírok, ajándékzacskók sem kivételek! Sőt, a katasztrófavédelem szerint ezzel megnő a kéménytüzek kockázata is! A Pénzcentrumnak nyilatkozó Mukics Dániel szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszolgált karácsonyfa sem a kazánba, kályhába való - legalábbis idén biztosan.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ugyanis a Pénzcentrum megkeresésére közölte,

Fűtés céljából sem lehet elégetni akármit. Kizárólag kezeletlen fahulladékkal szabad fűteni, a begyújtáshoz pedig fekete-fehér papírt lehet használni. A fényes csomagolópapír, festett kartondoboz és a többi, karácsonykor keletkező hulladék sem való a kályhába, kazánba!

Ezek mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az ember ruházatán, a bőrön, a tüdőben, komoly megbetegedésekhez vezethetnek. A légkörbe jutva nemcsak a saját magunkat és családunkat, hanem az egész lakókörnyezetünket veszélyeztetjük, sőt még a kazánt, kályhát, kandallót és a kéményt is tönkretesszük vele.

Ha valaki csak két hétig szeméttel fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményében ezalatt, mintha fél évig száraz fával fűtött volna

- húzta alá Mukics Dániel, aki szerint a kémény belső falára lerakódott, egyre vastagodó korom és kátrányréteg az egyik befűtés alkalmával meggyulladhat, ezt nevezik a tűzoltók kéménytűznek.

Évente átlagosan nyolcszáz és ezer közé tehető a kéménytüzek száma, minden hetedik lakástűz a kéményben alakul ki. Idén december 18-ig 791 ilyen esethez vonultak ki a tűzoltók

- tette hozzá, majd pedig még egyszer kiemelte:

Ne a kazánban szabaduljunk meg a karácsonykor keletkező szeméttől!

Ráadásul Magyarországon az érvényes jogszabályok szerint a hulladékégetés jogsértő tevékenység is,

300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható,

őt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet.

És hogy mi számít hulladéknak? Ennek kapcsán Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport munkatársa a HelloVidéknek nemrégiben azt mondta, jogi értelemben minden olyan dolog, aminek a birtoklásától meg akarunk válni, vagy kötelesek vagyunk megszabadulni, az hulladéknak számít. Korábbi felméréseik szerint a magyar lakosság egyharmada fűt rendszeresen, vagy "hébe-hóba" hulladékkal - a rezsiárak emelkedése miatt ez az arány vélhetően emelkedett.

A Pénzcentrum teljes cikke itt olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtés

tüzelés hulladékégetés