Belvíz keseríti a magyar gazdák életét: most örüljünk vagy sírjunk a sok csapdék miatt?

Agrárszektor   
  Megosztom
Belvíz keseríti a magyar gazdák életét: most örüljünk vagy sírjunk a sok csapdék miatt?

A belvíz lokálisan okoz ugyan problémákat és egyelőre kérdéses még a károsan átnedvesedett talajok állapota és további sorsa is. Összességében ugyanakkor inkább kedvező fejlemény most, hogy kellő mennyiségű csapadék esett, amely a legtöbb helyen tartalékot képezhet a későbbiekben egy esetleges szárazabb periódus átvészelésére is- írta az Agrárszektor.

A december végi árhullámok jelentősebb kár nélkül levonultak, de a belvízborítás számottevően nem csökkent, és az ünnepek idején jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeztek. A Hungaromet múlt héten jelezte: a tavalyi év utolsó napján és az új év első napjaiban sokfelé esett, ezen időszak csapadékösszege a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben 5-15 milliméter között, míg máshol 1-5 milliméter között alakult - írta az Agrárszektor.

A decemberi csapadékmennyiség országszerte meghaladta a sokéves átlagot, a Dunántúlon sokfelé több mint kétszerese esett az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek nagysága azonban tovább nőtt, főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak több mint egy hónapja belvízfoltok. A hőmérséklet ráadásul az ünnepek körül és január első napjaiban is jelentősen, 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál. A mostani hideg, száraz idő éppen időben érkezett a nagyobb károk elkerüléséhez. Összességében tehát nagy probléma nincs a belvíz miatt.

500-600 ezer hektáron lehet gond

150-200 ezer hektár lehet a belvízzel elöntött terület jelenleg Magyarországon. Ennek egy jó része még nem vetésen van, vagyis ez a termelésben nem okoz problémát

– mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: ezen felül van még a károsan átnedvesedett terület, amelyet nem tart nyilván a statisztika, ez nagyjából 400 ezer hektárra tehető. Az ilyen területek állapotát ma még nem lehet teljesen felmérni, a következő hetek időjárásától függően pozitív vagy negatív irányba is változhat a helyzet ezeken a területeken.

Az utóbbi egy-két napban tapasztalt napos, szeles idő, jelentősen csökkenti az ilyen területek nagyságát, hiszen érdemi párolgást okoz.

A károsan átnedvesedett területek pontos mértéke persze nehezen meghatározható, általában a szakemberek úgy szokták becsülni, hogy a belvíz kétszerese lehet az ilyen földek nagysága. Ezeken a területeken a tömörödési folyamatok elindulnak, vagyis onnantól káros az átnedvesedés, ha a talajpórusok elkezdenek csökkenni, és a víz kiszorítja a levegőt a talajból. Amíg a belvíz szemmel látható, a káros átnedvesedés akár az amúgy jó állapotban lévő táblán belül is előfordulhat, vagyis a mértékét valóban csak saccolni lehet.

Hogy mindez hogyan érinti az idei termést, azt ma még nehéz megmondani, ahogy Petőházi Tamás fogalmazott:

erre majd térjünk vissza március-április környékén.

Sok függ attól, hogy a következő hetekben mennyi csapadék hullik, tartós esőzés esetén ugyanis jelentősen nőhet a károsodott, belvizes terület, míg a napos, szeles időjárás sokhelyütt normalizálhatja a földek állapotát.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belvíz

belvízrendszer

árvíz

ternés

mezőgazdaság