Rengeteg magyar költözne ide: mutatjuk, hogy kaphatsz munkát és állampolgárságot

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg magyar költözne ide: mutatjuk, hogy kaphatsz munkát és állampolgárságot

A norvég munkaerőpiac évente ezreket vonz, nem véletlenül, hiszen az ország fejlettségi szintje és munkakultúrája rendkívül egyedi. Ráadásul Norvégia az Európai Unióval kiváló diplomáciai kapcsolatokat ápol, ami még könnyebbé teszi a munkavállalást. Nem lesz egyezerű dolga viszont annak, aki teljesen új életet kezdene Norvégiában, az állampolgárságot ugyanis nem adják ingyen, ahhoz rengeteg feltételnek kell megfelelni. A Pénzcentrum többek között ezeknek járt utána.

Ha valaki az amerikai állampolgárság megszerzését tartja nehéz feladatnak, akkor bizonyára még nem volt szerencséje külföldről származó norvégokkal beszélgetni arról, ők hogyan váltak a skandináv nemzet tagjaivá. Ez ugyanis egyáltalán nem könnyű feladat, az állampolgárság megszerzése attól függ, hogy mikor érkeztünk Norvégiába, hány évesek vagyunk épp, valamint hogy kivel házasodtunk össze. És amíg minden feltételt nem teljesítettünk, addig csak kidobott időnek bizonyul az állampolgárság megszerzésével vesződni.

De lássuk, hogy mindez mit is jelent a gyakorlatban. Nos, a norvég állampolgárságot igénylők összesen négy csoportra oszthatók:

  • 18 éven felüliekre;
  • a norvégokkal házasulókra vagy velük élettársi kapcsolatban élőkre;
  • a 18 év alatti gyermekekre (2 éves kortól), akik egy norvég szülővel, vagy külföldi szülővel
  • együtt jelentkeznek állampolgárságért;
  • azokra a 12 éven felüli gyermekekre, akik önállóan jelentkeznek állampolgárságért.

Az egyes korcsoportokra ráadásul külön feltételek érvényesek, melyeket teljesíteni szükséges ahhoz, hogy valaki sikerrel vághasson neki a valódi norvéggá válás folyamatának. Ezek közül fontos szempontot jelent, hogy az igénylő képes legyen kifizetni az eljárás díját, rendelkezzen érvényes okmányokkal, beszéljen norvég nyelven. Amennyiben ezek megvannak, úgy jöhet a mindenki számára egységes folyamat, mely a következő elemekből áll.

Felnőttek számára a norvég állampolgárság igénylési díja 6500 korona, azaz mai árfolyamon majdnem 220 ezer forint. 18 éven aluliaknak nem kell fizetni.

Mire van még szükség? Miért szükséges hozzá a rendőrség? Mire figyeljünk munka, illetve lakáskeresésnél? A Pénzcentrum teljes cikkéből kiderül, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

norvégia

állampolgárság