Elmaradt a fordulat: ezért nem kérnek a magyarok a megújuló energiából

Agrárszektor   
  Megosztom
Elmaradt a fordulat: ezért nem kérnek a magyarok a megújuló energiából

A gázalapú villamosenergia-termelés Magyarországon még mindig a második helyen van, holott ez a világon a legdrágább.

Magyarországnak óriási a rendelkezésre álló vagyona megújuló energiaforrásokból, de vannak olyan iparági lobbik, amik előtérbe kerülnek, ilyen például a gázlobbi. Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az Agrárszektornak elmondta, hogy mindez azért is probléma, mert nem használjuk ki az adottságainkat, amit akár a mezőgazdaság is tudna hasznosítani.

Két hete született meg az a kormányrendelet, ami a márciusi kapacitástenderen összesen 10 gigawatt naperőműves kapacitásra és szélerőmű kapacitásra nyújtottak be fejlesztési igényt, ezt a kormány egy az egyben elutasította, az évtized végéig nem lehetséges ezekhez csatlakozni. Még néhány erőmű körülbelül 3000 megawatt kapacitással várható, hogy meg fog épülni.

Hogy ezek miért épülnek mezőgazdasági területekre, annak az az egyszerű oka: a beruházás költségét nagy mértékben növeli az az ingatlan, ahol ezt elhelyezik. Itt általában óriási felületek kellenek, egy megawatt napelemes kapacitáshoz nagyjából két hektár földterületre van szükség. Rengeteg alacsony aranykorona-értékű mezőgazdasági terület van parlagon, ezek jellemzően szántók, legelők vagy barnamezős területek, rekultivációs területek, és jellemzően ezekre épülnek a napelemes erőművek.

- részletezte a szakember.

Mint, ahogy a lap emlékeztet rá törvény írja elő, hogy csak az átlagnál rosszabb aranykorona-értékű területen, jellemzően mezőgazdaságilag nem vagy kevésbé használható területeken lehet telepíteni napelemeket. A jó minőségű termőföld olyan drága, hogy az meghiúsítaná a beruházást.

Egy homokos legelő ára hektáronként 1-2 millió forint, egy jó minőségű termőföld pedig 10 milliós nagyságrendű. Ez az építés engedélyköteles, méghozzá különleges építménynek számít, éppen ezért a kormányhivatal adja ki az engedélyt erre, sőt a megyei főépítésznek is engedélyeznie kell.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

napelem

szélenergia

gáz