Így készítsük fel kertünket az őszre: mutatjuk a lépéseket!

HelloVidék   
  Megosztom
Így készítsük fel kertünket az őszre: mutatjuk a lépéseket!

Augusztus végére már mindenki hazaért a pihenésből, a nyaralókat pedig a következő szezon kezdetéig csak elvétve látogatják majd tulajdonosaik, de ne feledjük, hogy egy kerttel mindig van tennivaló.

A kertekben a nyár végeztével sem áll meg az élet, így a kertesház- és nyaralótulajdonosoknak, ha ugyan ritkábban is, de időnként érdemes megvizsgálniuk a ház és a kert állapotát. Könnyen előfordulhat, hogy nyaralónk kertjében ilyenkor térdig érő fű és néhol egy-egy kibukkanó gaz fogad minket, amit akkumulátoros fűnyíróval könnyedén és halkan lenyírhatunk anélkül, hogy felzavarnánk a szomszédokat – olvasható a Stihl International közleményében.

Az olyan gyomnövényekre, mint a parlagfű, ami augusztus végén, szeptember elején éri el virágzása tetőfokát érdemes külön odafigyelni. Amellett, hogy súlyos allergiás tüneteket okoz az erre érzékenyeknek, még magas pénzbírság is sújthat minket, ha nem gondoskodunk a kertünkben növő parlagfű eltávolításáról.

November végén kell utoljára füvet nyírnunk, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk 5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb pázsit jobban tudja hasznosítani a napfényt. A hideg időszak előtt készítsük fel a gyepünket, hogy könnyebben megbirkózzon az időjárás-változással járó viszontagságokkal. Az egyre nagyobb mértékben lehulló faleveleket időnként gereblyézzük össze, vagy STIHL akkumulátoros lombfúvóval távolítsuk el a gyepről, hogy azok ne vegyék el a napfényt a füvünktől és elkerüljük a barnás-sárgás foltok kialakulását, valamint a mohásodást.

Ajánlott trágyáznunk a pázsitot őszi gyeptrágyával, amelynek jellemzően alacsonyabb a nitrogén- és magasabb a káliumtartalma. Ezzel megerősíthetjük a füvet és megtarthatjuk az ellenállóképességét a fagyokkal szemben. Az ágyásokat, a rózsákat és a fagyérzékeny növényeket rőzsével és levelekkel takarjuk be, vagy csomagoljuk buborékfóliába, ezzel segítve őket, hogy a tavaszt épen és egészségesen kezdjék.

Mindenképp ássuk ki a nyári virághagymákat, és helyezzük őket jól szellőző pincébe, hogy ha itt az ideje, újra kiültethessük őket a kertbe, a cserepes növényeket pedig zárt, védett helyre tegyük. Amikor a cserjék sárgulni kezdenek és lehajlanak az ágaik, vagy öregedésnek indulnak, metsszük őket a méretük negyedére, ugyanis ilyenkor visszaszívják nedveiket a gyökereikbe, de ha ezt nem tesszük meg, akkor elhalhatnak.

A sövényeket utoljára ősszel vágjuk vissza, hogy megelőzzük a korhadást és a nedvesség felgyülemlését. A könnyebb munka érdekében használjuk a STIHL akkumulátoros sövénynyíróját, amivel sok időt és energiát spórolhatunk meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

nyaraló

kertészkedés

trágyázás

metszés

fűnyírás