Erre senki sem számított: fontos fafaj tűnhet el a magyar erdőkből

infostart.hu   
  Megosztom
Erre senki sem számított: fontos fafaj tűnhet el a magyar erdőkből

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet 2018-as tanulmányából kiderült, a lucfenyő lehet Magyarországon a klímaváltozás egyik nagy vesztese - írja az infostart.hu.

Ahogy a portál írja, a taulmány gazdálkodási szempontból vizsgálja az erdők faállományának várható jövőjét. Az anyagban konkrétan megnevezik az egyik legkedveltebb karácsonyfafajtát, a lucfenyőt mint a klímaváltozás egyik lehetséges hazai vesztesét.

A károkozók és rovarok okozta károk (pl. lucfenyvesek pusztulása) mellett a zónahatároknál erősödik a természetes mortalitás, amely gazdaságtalanná teszi a bükk, a kocsánytalan tölgy és a lucfenyő termesztését, jelezve az elkerülhetetlen fafajcsere szükségességét

- olvasható a kutatásban.

A hazai erdőtakarót meg fogja változtatni a klímaváltozás, de hogy milyen lesz ennek a mértéke és sebessége, azt még nem látni. A WWF-nek az az álláspontja, hogy az erdőkben az őshonos fafajok elterjedését kell minél inkább megsegíteni

- számolt be róla Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője, aki arra is kitért, hogy a magyarországi erdőterület túlnyomó részén a fenyőnek eddig sem volt helye, valamint úgy véli, hogy inkább a lombos fajokat, a bükköt és a hazai tölgyeket kellene felkarolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrár

kutatás

fenyő

fenyőfa