Horror áron mérik a hazai boltokban: pedig a kertben is megteremnek ezek az egzotikus gyümölcsök

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron mérik a hazai boltokban: pedig a kertben is megteremnek ezek az egzotikus gyümölcsök

Csak az elmúlt 5-10 évben kezdtek elterjedni Magyarországon a boltokban az alábbi egzotikus gyümölcsök, amelyek, bár nem őshonosak nálunk, és a legtöbbjük szubtrópusi, szubmediterrán vagy mediterrán gyümölcs, kis odafigyeléssel akár a saját kiskertünkben is megteremnek. Arról nem is beszélve, hogy a boltban borsos áron kaphatjuk meg őket, ráadásul az ízük sem olyan, mint amelyik gyümölcsöt a napfény érlelt édesre. Fontos, hogy ismerjük az igényeiket, és gondoskodva termesszük ezeket a gyümölcsöket.

1. Kínai datolya

A kínai datolya nálunk teljesen télálló, 5-6 méteres fa, amely szép formájának köszönhetően jelentős díszértékkel is bír. Már egy-két éves korban termőre fordul. Mélyen gyökerezik, ennek köszönheti szárazságtűrését. Tövises, de kaphatók tövismentes fajták is. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Levelei váltakozó állásúak, hosszúkásak, lándzsásak. Június elején virágzik. Kicsi, édes illatú zöldes virágai a vékony hajtásokon nyílnak, néha az idősebb ágakon is megjelennek. A 1,5-5 cm-es, hosszúkás gyümölcsök kezdetben zöldek, majd vöröses rozsdabarnára színeződnek. A húsba ágyazott kemény csonthéjban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. Termése október – november hónapokban érik.

Forró nyarakra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően teremjen. Gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva, csemegeként fogyasztják, vagy alkoholban, míg Vietnámban füstölve tartósítják. Horvátországban remek lekvár készül belőle. A datolyához hasonló ízű aszalt, mézes jujuba nálunk is kapható.

Talajban nem válogat, köves talajokon is megél. legjobban laza talajon fejlődik. A talaj megkötésére is alkalmas. Napfénykedvelő, ne ültesd félárnyékba. Kiültetése után csak az első két évben kell öntözni. Hő- és szárazságtűrő. Téltűrő. Kártevői, betegségei nem ismertek. Metszeni nem kell! Legsikeresebben oltványról szaporítható. Két-három évesen már virágzik, illetve gyümölcsöt hoz.

Sok önmeddő és részlegesen öntermékenyülő fajtája van, ezért nem árt, ha több fajtát termesztünk együtt! A virágzási idejük is eltérő.

2. Kamcsatkai mézbogyó

A talaj iránt igénytelen, áfonyára emlékeztető kék termése ehető, másfél méter magasra megnövő, fagytűrő növény. Kiültetve a szabadba és edényben is tartható. Áprilisban nyílnak a sárga virágai, a kékes termése májusban érik be. Igaz, a növény öntermékeny, de ajánlott párban, vagyis porzótárssal együtt ültetni, így nagyobb biztonsággal terem.

Ha a bogyók színe sötétkékre színeződött, és puhának érezzük, fogyasztásra alkalmasak. Miután letermett, a növekedés abbamarad, majd a következő tél végén indul újra, tápoldatot nem igényel.

Harcz Endre kertészetének az egész országból a csodájára járnak

Zala megyében, egy kicsiny településen, Becsehelyen él Harcz Endre, akit bár mindig is érdekelt a természet, gyerekkorában nem ezt az életutat tervezte magának. Akkor még nem gondolta, hogy ő lesz az, aki olyan különleges egzotikumokkal ismerteti meg az országot, mint a datolyaszilva vagy az indián banán. Kivit és gránátalmát, valamint fügét is termeszt, de ez utóbbi növények a legtöbb magyar ember számára is ismertek, és néhány évtizede a magyar boltokban is kaphatóak. A datolyaszilva is megjelent a zöldséges standokon az elmúlt években, de még mindig nagyon egzotikusnak mondható a kivihez képest, indián banánt pedig az ország 90, sőt talán 99 százaléka még biztosan nem kóstolt.

Mindig is természetközeli életet éltünk, megvolt a természethez való vonzódás, jártunk gombászni is például. A gyerekkori szomszédom, Varga János volt az, aki egzotikus növénytermesztéssel foglalkozott, és vele beszélgettem erről egy jót 2005-ben, a kivi és a füge termesztéséről. Ma már 73 éves, de Ő ismertette meg velem mindezt, és a kezdő lökést is ő adta meg, az induláshoz szükséges szaktudással együtt. Eleinte csak tájékozódtam, nézelődtem, tanultam, ittam magamba a tudást

- kezdte a történetet Harcz Endre, akinek azóta az ország legnagyobb datolyaszilva-ültetvénye van a testvérével, Harcz Balázzsal a Gerecse-hegyen, Muraföldén.

3. Datolyaszilva

A datolyaszilva a hangavirágúak rendjébe és az ébenfafélék családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj, magyar neve megtévesztő, mert növénytani szempontból semmi köze a szilvához, így aki oltással próbálkozna, beletörik a bicskája.

Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye, Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában.

Talajtípusra közömbös, teljes napfény, és kifejezetten tápanyagigényes, vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést, −20 °C-ig télálló, de fiatal korban a tövet takarni kell. Mivel november első dekádjában érik és utóérés nélkül fanyar, sem a madarak, sem a rovarok nem károsítják. A vad datolyaszilva nagyon ellenálló a gombabetegségekkel szemben is, a nemes datolyaszilva virágzás előtt, alatt és közvetlenül utána bizonyos védelmet, permetezést igényel. A szárazságot viszonylag jól bírja, de igazán csak 600 mm évi csapadék mellett terem bőven. Megél sovány talajon is, de a viszonylag jól trágyázott szellős talajokat szereti. A csapadéktól és a talajtól függően 1000 m²-en 10 mázsától 30 mázsáig terjedő terméshozamot ad.

Az első 170 oltványt még 2014-ben ültettük el, majd az évek során bővítettük az ültetvényt, ami ma már 1000 fát számlál 1,7 hektáron. A testvérem, Balázs és én vagyunk a tulajdonosai, de a párom is nagyon sokat segített abban, hogy mindez megvalósulhasson, és a mai napig mindenben támogat és segít a kertészetemben, nagyon sokat köszönhetek neki, 2017-ben ugyanis létrehoztam a saját kertészetemet. 15 éves gyümölcstermesztési tapasztalattal a hátam mögött úgy gondolom, hogy a pontos, használható szaktanács ugyanolyan fontos, mint a jó szaporítóanyag. Igyekszem mindenkinek azt a tudást átadni, amit én megszereztem

- osztotta meg a HelloVidékkel Harcz Endre.

800 forintért adták tavaly a Szedd magad akcióban a gyümölcs kilóját, a boltokban van szórás az árakban, egy 20-25 dkg-os darabért 150-350 forintot is elkérhetnek, van, ahol ennél jóval többet. A gyümölcs nagy előnye, hogy jól szállítható, elraktározható, mivel utóérő, megérve puha, édes és lédús.

A Harcz testvérek jelmondata: a jó szaporítóanyag fontos, de a közérthető szaktanács ugyanolyan fontos. Hisz ezek nélkül nem lesz sikeres a gyümölcsfa telepítése.

4. Kivi

Mivel a kivi nem szigorúan mediterrán gyümölcs, az itthoni éghajlatunk megfelelő a számára. Az általunk termelt gyümölcs zamatosabb, édesebb, mint az üzletekben kapható, mert azt még érés előtt szedik le. Egyetlen porzós növény elegendő akár 6-8 termő egyed beporzásához, de van öntermékeny fajta is. Az egyes töveket nagyjából 2,5 méterre ültessük egymástól, hogy legyen elég helyük a fejlődéshez. A félárnyék kedvező a számára, különleges talajigénye nincs, de a szerves trágyát meghálálja.

5. Gránátalma

Könnyen szaporítható, gyökeres tősarjait ősszel lehet leválasztani az anyatőről, és napos, védett helyre ültetni. A fiatal növény érzékeny a hidegre, ezért falombbal takarjuk. Nálunk ritkán hoz termést, de ha napsütötte, fagyvédett helyet kap, nagy az esély, hogy lesz rajta gránátalma. Érdemes vele próbálkozni, már csak a szépsége miatt is, a korallpiros virágai júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. Törpe fajtája is létezik, melyet erkélyre, teraszra is tehetjük, dézsába ültetve. A dézsás növényt teleltessük, mert a csere télen elfagy. Ez a fajta nem nő meg 1-1,5 méternél magasabbra, télen levelei lehullanak. Öntözni márciustól kezdjük el, és havonta egyszer tápoldatozzuk.

6. Indián banán

A Harcz Kertészetben nő néhány példány indián banánfa, és oltványokat, magoncokat értékesítenek belőle, ültetvényt nem terveznek ebből a trópusi ízvilágot idéző gyümölcsből egyelőre.

A magyar gyümölcstermők között hiányzik ez a trópusi ízvilág, korábban nem létezett ilyen a szabadban nálunk, nem őshonos, de szerencsére pont emiatt kártevője sincs, és ha megfogan, utána három év múlva szép gyümölcsöt terem a fa. Észak-Amerikában szelektálódott ki ez a fajta, az íze a mangó, ananász, banán egyvelegére emlékeztet, nagyon finom, krémes állagú.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egzotikus gyümölcsök

harcz kertészet

datolyaszilva

kivi