Törhetik a fejüket a magyar kerttulajdonosok: hogyan vesznek eztán benzint a fűnyíróba?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Törhetik a fejüket a magyar kerttulajdonosok: hogyan vesznek eztán benzint a fűnyíróba?

A nemrég életbe lépő benzinárváltozás miatt sok családiház-tulajdonos faramuci helyzetben találhatja magát, fűnyírás, fűkaszálás vagy éppen sövénynyírás előtt: nem biztos ugyanis, hogy olyan könnyen jutnak benzinhez, mint korábban.

Mint ismeretes, a nemrég érvénybe lépő kétféle benzinárazás miatt, kisebb káosz alakult ki a magyar kutakon, sokan ki sem nyitottak az első napokban. Az egyik nagy gond az volt, hogy a jogszabály nem pontosítja például az üzemanyagkanna kérdését: ugyan arról van rendelkezés, hogy mennyi az a mennyiség, amit maximálisan kannába vételezni lehet, de az nincs meghatározva, mi történik, ha valaki csak egy kannával sétál be a kútra. Ennek szabályozását a töltőállomásokra bízta a jogalkotó: van, aki azt mondja, hogy a benzineskannának nincs rendszáma, úgyhogy abba csak piaci áron lehet vásárolni, máshol nem is engedik, hogy kannával vigyék az üzemanyagot – nyilatkozta a Pénzcentrumnak korábban Grád Ottó, a legnagyobb kúthálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség Főtitkára.

Pedig kannás benzinre mindenkinek szüksége lehet, akinek kertje, hobbitelke van, és benzinnel működő eszközökkel tartaná karban, például benzines fűnyíróval, láncfűrésszel, kaszával, rotációs kapával, ágdarálóval, sövényvágóval, fűkaszával, lombszívóval. De benzinnel működik sok áramfejlesztő is.

a nagyobbik az, ha sehogysem, mint ahogy arra Grád Ottó is célzott.

A kedvezményes áron megvásárolt benzint saját kocsiból gumicsővel leszívni pedig az újabb típusú autók esetében, már nem úgy megy, mint korábban – persze nem lehetetlen. Az általunk megkérdezett autóipari szakértő elmondása szerint a személyautók hátsó ülése alatt van az üzemanyagtank. Ha az ülést kiszedjük, ott van a szintjelző, ami 4 csavarral egyszerűen kiszedhető, és onnan leszivattyúzható a benzin.

Mennyi az annyi?

Nagy kérdés persze, hogy mennyit fogyaszt egy fűnyíró, vagy egyéb benzines kerti gép. Ez persze típustól, talajtól, a fű hosszúságától is függ, de a Pénzcentrum egyik szerkesztője egy 10 év körüli benzines fűnyíróval vágja a telkén a füvet. Ő úgy kalkulált, hogy hozzávetőlegesen 1 litert fogyaszt a fűnyírója ezer négyzetméterenként. Neki a tavasztól nyárig eső időszakban nagyjából 2 hetente kell vágnia a gyepet, azaz a 2 ezer négyzetméteren nagyjából 5 ezer forintot bukik amiatt, hogy a fűnyíróba teli áron kell tankolnia a benzint.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűnyírás

benzin

rezsicsökkentés

árstop