Vészesen emelkedik több magyar folyó vízszintje: nincs vége, több helyen jöhet még áradás

HelloVidék   
  Megosztom
Vészesen emelkedik több magyar folyó vízszintje: nincs vége, több helyen jöhet még áradás

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, a Mura és a Dráva most a legnagyobb kihívást jelentő folyó - írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé, közel 100 kolléga érkezett ezekbe a régiókba az ország egész területéről. Szünet nélkül dolgoznak az említett folyók mellett, és ha kell az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak - írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az elmúlt napok rendkívüli csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még holnap reggelig térségünkben marad, de további, az elmúlt napokhoz képest számottevő mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfőn 14 órakor 491 cm volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 cm-rel, itt is tetőzés közeli értékeket mérnek a kora délutáni órákban.

A Dráva Drávaszabolcsnál hétfőn 14 órakor 422 cm volt és intenzíven árad. Itt csütörtökön várható a tetőzés rekord (1972-ben 596 cm) értéket meghaladó vízállás mellett. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.

A Mura vízállása Letenyénél hétfő 14 órakor 547 cm volt, ez 7 cm-rel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Várhatóan az esti órákban a felsőbb szakaszokról megérkezik egy úgynevezett ráfutó árhullám is, ami még kisebb vízszintemelkedést okozhat. A tetőzés rekordértéket megközelítő vízállás mellett várható.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó hétvégén üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

A vízjárást továbbra is meghatározza a külföldi tározók üzemrendje - írta az OVF.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rába

dráva

mura