Fontosabb, mint valaha: erről sok hobbi kertész megfeledkezik, a növények élete a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Fontosabb, mint valaha: erről sok hobbi kertész megfeledkezik, a növények élete a tét

A mulcs sokkal többet tesz annál, mint hogy esztétikus hátteret teremtsen kedvenc kerti növényeinek. Megakadályozhatja a gyomok növekedését, valamint megakadályozhatja a kerti talaj kiszáradását, csökkentve az öntözés szükségességét. Hasznos a növények védelmében is a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól és ez manapság fontosabb, mint valaha! De mennyire és mire van szükség a kertünkben? Ennek jártunk utána.

Többféle talajtakarási lehetőség közül választhat, attól függően, hogy hol és hogyan szeretné használni a talajtakarót. Általában két kategóriába sorolhatók, a szerves és szervetlen talajtakarók. A Real Simple cikke szerint:

  • Szerves talajtakaró

    A leggyakrabban szerves talajtakarót, például faforgácsot vagy fakérget használnak, de használhatunk aprított leveleket, fűnyírást vagy fenyőtűt is. Amellett, hogy megvédi a növényeket és elfojtja a gyomokat, a szerves anyagok elkezdenek lebomlani a talajba, és ezzel gazdagítják a kertet. A szerves talajtakarók általában olcsóbbak, mint szervetlen társaik, de gyakrabban kell újra felhordani, mivel lebomlanak vagy kimosódnak.
  • Szervetlen talajtakaró

    A szervetlen talajtakarók olyan dolgok, amelyek nem bomlanak le, így általában tovább tartanak a tájon. Hajlamosak magukhoz vonzani és megtartani a hőt, így általában a kert árnyékos részein működnek a legjobban. A kő- vagy kavicsos talajtakaró nagyszerű lehetőség lejtőkön és emelkedőkön, ahol megakadályozhatja, hogy a víz kimossa a talajt – és erdőtüzeknek kitett területeken is használják, mivel nem válnak tüzek tüzelőanyagává. A szervetlen talajtakarók általában nagyobb befektetést jelentenek, de kevesebb cserét igényelnek.

Milyen mélynek kell lennie a talajtakarónak?

Ha talajtakarót teszünk ki a kertben, meg kell találni az egyensúlyt a túl kevés és a túl sok talajtakaró között. A túl kevés talajtakaró nem nyújt ugyanolyan védelmet a gyomok, a nedvességveszteség és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok ellen, míg túl sok penészesedést vagy rothadást okozhat. Általában a körülbelül 2-6 cm talajtakaró mélység az ideális, kisebb, szemcsésebb talajtakaró esetén kevesebb, nagyobb talajtakaró esetén pedig több.

Milyen gyakran töltsük fel a talajtakarót?

Általában évente egyszer, általában tavasszal több szerves mulcsot kell hozzáadnia a kertünkhöz. Érdemes felmérni, hogy mennyi talajtakaró maradt meg az előző évből, mivel előfordulhat, hogy a kert egyes részein csak pár centit kell feltöltenie. A szervetlen talajtakaró hajlamos a helyén maradni, és nem bomlik le, így valószínűleg csak pár év múlva kell pótolni.

Hogyan hordjuk fel a talajtakarót?

A talajtakarás felhordásához először ellenőrizzük, hogy kerti ágyásunk jó állapotban van-e. Távolíts el minden gyomnövényt, és ültess el minden új növényt, amelyet hozzá kell adni. Ha szervetlen talajtakarót hordunk fel, érdemes lehet egy réteg tájszövetet – nem műanyagot – bevonni a gyomok csökkentése érdekében. Vigyük fel a talajtakarót a kívánt mélységre egy lapáttal és egy gereblyével, ügyelve arra, hogy a talajtakaró távol maradjon a növények szárától és levelétől, hogy megvédje őket a potenciális kártevőktől. Az enyhe öntözés segít a talajtakaró rögzítésében és a helyén tartásában.

Mire kell figyelni még?

Ahogy fentebb említettük, a mulcsozás nagy hasznunkra lehet, ha alkalmazzuk, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Nem lőhetsz mellé a házi mulccsal

Mulcsolásnak azt nevezzük, mikor növényeink köré olyan anyagot szórunk, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is.

A talajtakarásra alkalmas organikus anyagok a következők: darált fakéreg, fa apríték, fenyő kéreg vagy tüske, levelek, széna és szalma. Éppen ezért, ha otthon bármelyikből felhalmozódik, vagy esetleg rokonoktól, szomszédoktól tudunk kérni, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen így olcsón, vagy akár ingyen is megúszhatjuk a mulcsozást, talajtakarást.

Hogyan használjuk a mulcsot?

  • Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.
  • Kerti komposzt - aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.
  • Fűkaszálék - minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.
  • Magokat még nem hozott gyomok - vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.
  • Szalma, széna - elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.

Erről sokan nem is tudnak

Sok háztulajdonos azt kérdezi, hogy a festett mulcs (más néven "színes talajtakaró") biztonságos-e a növények talajtakarása során, vagy biztonságos-e az élelmiszernövények körül. A The Spruce szakemberei úgy vélik, a színes talajtakaró festékanyaga azonban kevésbé probléma, mint az a fafajta, amelyre a festéket felvisszük.

A színes talajtakaró készítéséhez használt festékek különböző eredetűek, viszont mindhárom ártalmatlan:

  • A vörös mulcsot vas-oxiddal festik. Ez a vas és az oxigén vegyülete. Mindannyian ismerjük ennek a vegyületnek az oxidációjának eredményét: "rozsdának" nevezzük, ami vörös. Lehet, hogy a “rozsdának nincs túl pozitív konnotációja, de nagyon biztonságos a kertben.
  • A fekete talajtakaró szénnel van festve. Ezen nem kell meglepődnünk, mivel a szenet a szénnel társítjuk.
  • A talajtakaró egyéb színezékei növényi alapúak, ezért szervesek.

Sajnos az a kérdés, hogy a festett talajtakarók biztonságosak-e, nem ér véget a festék összetételének meghatározásával.

A legtöbb festett talajtakaró forrása az újrahasznosított fa. Eddig minden rendben. De a probléma az, hogy az újrahasznosított fa egy részét tartósítószerrel, kreozottal kezelhetik (ami káros). Más esetekben a talajtakaró forrása régi fa raklapok, és fogalmunk sincs, milyen célt szolgálhattak a múltban. Ha vegyi anyagok szállításához használták őket, akkor szennyezettek lehetnek.

A talajtakaró egyik legrosszabb forrása a CCA-val kezelt fa, amely talajtakaróként használva megemelheti az arzénszintet a talajban (CCA a kromált réz arzenát rövidítése). Bár 2002 után nagyrészt betiltották az arzén felhasználását a nyomáskezelt fűrészáru előállításához, a kertészek számára nehéz biztosan megmondani, hogy az általunk vásárolt festett talajtakaró forrásának egy része nem régi, maradék CCA-kezelt fa.

Keress rá a MSC Certification Logóra, amely igazolja, hogy a talajtakaró vagy talajtermék mentes a CCA-val kezelt fától. Az MSC a Mulch and Soil Council rövidítése. Az MSC terméktanúsítási programja szerint "A tanúsított talajtakarók és talajok országszerte megtalálhatók a nagy kereskedőknél és kertészeti központokban." Tehát keresd az MSC Certification Logót, ha növelni szeretnéd annak esélyét, hogy a vásárolt festett talajtakaró biztonságos az emberek számára.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mulcs

időjárás változás

klímaváltozás

gyomok

öntözés

mulcsozás