Szomorú karácsony: elbúcsúzhatunk a kedvenc fenyőfajtánktól?

Népszava   
  Megosztom
Szomorú karácsony: elbúcsúzhatunk a kedvenc fenyőfajtánktól?

Akár 12-13 ezer forintot is elkérhetnek egy 2 méteres nordmann fenyőért az idei karácsonyfa vásáron. Bár a fenyők ára a mérettől, az árusítóhelytől, illetve a származási helytől is függ. Ez a korábban Németországból, Dániából importált fenyőfajta évek óta vezeti a népszerűségi listát a magyar vásárlók körében. Ma már azonban jelentős a hazai termelés is. A termelőknek egyre kevésbé éri meg az ezüstfenyővel foglalkozni, mivel egy gyógyíthatatlan fabetegség pusztítja az ültetvényeket - írja a Népszava.

A hazai termelők idén 10-15 százalékkal magasabb áron értékesítik a fenyőket az aszályos idő miatt, mivel az öntözés és a növényvédelmi költségek megemelték az árakat. A nordmann fenyő ára méterenként elérhető a 6000--6500 forintot is, de a lucfenyő még jobban drágult: 20-25, vagy akár 30 százalékkal drágábban juthatunk idén a karácsonyfához. A lucfenyő méteréért 3200-3500 forintot elkérnek, az ezüstfenyő métere pedig 5000-5500 forint is lehet.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége tájékoztatása alapján Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfát, főként Vas, Zala és Somogy megyében. Az importtal együtt évi 2-2,5 millió fenyőfa kerül év végén értékesítésre, melynek a legnagyobb része a Zala megyei Surdról származik. A településen a lakosok 90 százaléka, 280-290 család foglalkozik fenyőfatermesztéssel.

Ma már az ültetvényeken a facsemeték 80 százaléka a nordmann, mert ez sokáig nem hullatja a leveleit, nem szúr és ezért könnyű díszíteni

– mondta a Népszavának Kanász János polgármester, majd hozzátette: a többi főleg luc és kismértékben erdei, illetve ezüstfenyő. Korábban a lucfenyő volt a sláger, rengeteget ültettek belőle, azonban ezáltal lement az ára, ezért sokan felhagytak vele. A lucfenyő nevelése legalább 5 év, ezért ennek a fenyőfajtának emelkedett a legnagyobb mértékben az ára.

Kanász János szerint az ezüstfenyőre viszont rájár a rúd: a tujákhoz hasonlóan egy szinte gyógyíthatatlan fabetegség ritkítja az állományokat. A gazdák szerint nem érdemes már ezüstfenyő-termesztéssel foglalkozni, mivel a permetezés ellenére néhány év alatt elszáradnak a levelei és idő előtt ki kell vágni a fákat. A termelők arra gyanakodnak, hogy a klímaváltozás állhat a pusztulás hátterében.

A termelők szerint az elmúlt 4-5 évben egyre többet kell öntözni és gondozni a növényeket, a polgármester szerint azonban kivágás után már nem érdemes vízbe állítani a karácsonyfát, mivel a fa nem szívja fel a nedvességet. Amennyiben lehetséges, a lakás leghűvösebb pontjába érdemes a fát felállítani, és akkor tovább gyönyörködhetünk a szépségében.

Bár sokan vásárolnak már műfenyőt, a hagyományos fenyők piaca nem csökkent érdemben. A surdi polgármester szerint alaptalan a zöldek félelme a rengeteg fenyőfavágás kapcsán, mivel a kivágott fák haszonnövények, a kertészek ebből élnek, és 5000 fakivágás után 6500-at ültetnek helyette.

Egy átlagos fenyőfában sok év munkája van: egy nordmann csemetét 2-3 évesen ültetnek ki, és a 2 méteres magasság elérésééig további 7-8 évig kell még nevelkednie. A fát évente 3-4 alkalommal kell permetezni, és 4-5 alkalommal kaszálni szükséges a fák alatt. A szép forma érdekében rendszeres nyírás is vár a fákra, és tovább növelte a költségeket, hogy a fenyőfát már csak hálóban lehet értékesíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

fenyő

fenyőfa

karácsonyfa

lucfenyő

nordmann fenyő

ezüstfenyő

klímaváltozás