Felkészülhetünk a bajra: ezzel az eszközzel mindenről elsőként értesülünk

HelloVidék   
  Megosztom
Felkészülhetünk a bajra: ezzel az eszközzel mindenről elsőként értesülünk

A média korában felmerülhet a kérdés, hogy ha éppen nem nézzük a tévét, nem rádiózunk és még az internetes oldalakat sem böngésszük éppen, akkor honnan értesülünk arról, hogy veszély fenyegethet minket. Létezik erre is egy megoldás: mutatjuk, hogyan értesülhetünk hiteles forrásból elsőként környékünk történéseiről.

Az emberek többsége kedvenc internetes portáljairól, televízión keresztül vagy a rádió hírei alapján tájékozódnak a világ dolgairól, illetve arról is, ha esetleg valami katasztrófa, nagyobb baleset, ipari szerencsétlenség történik a környéken. Felmerülhet a kérdés, hogy ha éppen nem nézzük a tévét, nem rádiózunk és még az internetes oldalakat sem böngésszük éppen, akkor honnan értesülünk arról, hogy veszély fenyegethet minket.

Erre is létezik már megoldás, hiszen a katasztrófavédelem megújította az okostelefonokra ingyenesen letölthető alkalmazását a VÉSZt. A VÉSZ, vagyis a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatást bárki letöltheti és a 23 megabájt méretű alkalmazást kedve szerint állíthatja be. Több kategóriából is választhatunk, hogy milyen típusú üzenetekre vagyunk kíváncsiak:

  • Közlekedési baleset (közúti, vasúti, légi)
  • Tűzesetek (a lakás-, autó-, vagy akár erdőtűz)
  • Meteorológiai riasztás
  • Rendkívüli események (árvíz, terrorcselekmény, nukleáris baleset, járvány)
  • Egyéb esemény (minden, ami az első kettőbe nem illik bele)

Az alkalmazás segítségével információhoz juthatunk a lakóhelyünkről, az úti célunk aktuális helyzetéről, tűzesetekről, balesetekről, áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott riasztási jelzésekről és egyéb rendkívüli helyzetekről is.

Kiválaszthatjuk akár az összeset is, vagy csak azt a kategóriát, amire éppen kíváncsiak vagyunk, valamint beállíthatjuk, hogy az egész ország területén bekövetkezett eseményekről kapjunk információt, vagy csak egy konkrét megye történéseiről. Újításként választható, hogy a tartózkodási helyünkhöz közeli eseményekről kapjunk-e információt.

Az információkat súlyosság szerint is kategorizálja a rendszer. A kisebb eseményekről tájékoztatás kék színnel érkezik, a komolyabb balesetekről, vagy frekventált helyen bekövetkezett balesetekről szóló információk citromsárga figyelmeztetésként jelennek meg. A legsúlyosabb esetekről pedig piros színű riasztást ad ki a rendszer. Ez alapján is választhatunk, hogy milyen eseményekről szeretnénk tudni: mindről, vagy akár csak a legsúlyosabbakról.

További újítás a felolvasó funkció is, ami segíti a gyengénlátók tájékoztatását, illetve az alkalmazás vezetés közbeni használatát. Az alkalmazás újított változata március 2-ától letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

baj

baleset

segítség

segítségnyújtás

segélyhívás

tippek