Halászok találták meg a Tiszában a különleges leletet: Európában is ritkaság

HelloVidék   
  Megosztom
Halászok találták meg a Tiszában a különleges leletet: Európában is ritkaság

A különleges késő bronzkori kardot Martfűn március végéig láthatják az érdeklődők. Az ilyen típusú fegyverek egy része folyók, tavak, mocsarak mélyéről került elő, ami arra utal, hogy áldozati vagy fogadalmi ajándékok lehettek.

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményben nyílt meg a Földrejtette kincsek – Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken című kiállítás, amiben több érdekes lelet is helyet kap. Többek között az a Martfűn talált kard is, amit még az '50-es évek végén halászok emeltek ki a Tiszából, írja a Szoljon.hu. A tárlat anyaga négy település: Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza és Kisvárda múzeumi kincseiből tevődik össze. Apropója az volt, hogy az utóbbi években több késő bronzkori kincs is előkerült Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve hogy ez a korszak korábban nem mutatkozott be a helyi múzeumban.

A különleges késő bronzkori kardot Martfűn március végéig láthatják az érdeklődők. A Damjanich János Múzeumnak három ép késő bronzkori kardja van, az egyiket

onnan került a gyűjteménybe. Egész Európában csak 99 ilyen típusú kardot tartanak számon. A számadatok alapján az eddig talált, ebbe a típusba tartozó fegyverek egyharmada vizes közegből, folyók, tavak, mocsarak mélyéről, medréből került elő, ami arra utal, hogy

A tárlat ezen kívül a fémművességet, a mestereket, a mezőgazdaság és kézművesség tárgyait is bemutatja. Vannak támadó és védőfegyverek, és egy lakoma nevet viselő egység, amiben a bronztárgyak mellett egy Tiszapüspökiben előkerült edénydepó is megtekinthető. A bronzkori leletekből összegyűjtött kiállítás március 27-ig látogatható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

halászok

martfű

kiállítás

lelet