Halászok találták meg a Tiszában a különleges leletet: Európában is ritkaság

HelloVidék   
  Megosztom
Halászok találták meg a Tiszában a különleges leletet: Európában is ritkaság

A különleges késő bronzkori kardot Martfűn március végéig láthatják az érdeklődők. Az ilyen típusú fegyverek egy része folyók, tavak, mocsarak mélyéről került elő, ami arra utal, hogy áldozati vagy fogadalmi ajándékok lehettek.

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményben nyílt meg a Földrejtette kincsek – Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken című kiállítás, amiben több érdekes lelet is helyet kap. Többek között az a Martfűn talált kard is, amit még az '50-es évek végén halászok emeltek ki a Tiszából, írja a Szoljon.hu. A tárlat anyaga négy település: Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza és Kisvárda múzeumi kincseiből tevődik össze. Apropója az volt, hogy az utóbbi években több késő bronzkori kincs is előkerült Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve hogy ez a korszak korábban nem mutatkozott be a helyi múzeumban.

A különleges késő bronzkori kardot Martfűn március végéig láthatják az érdeklődők. A Damjanich János Múzeumnak három ép késő bronzkori kardja van, az egyiket

onnan került a gyűjteménybe. Egész Európában csak 99 ilyen típusú kardot tartanak számon. A számadatok alapján az eddig talált, ebbe a típusba tartozó fegyverek egyharmada vizes közegből, folyók, tavak, mocsarak mélyéről, medréből került elő, ami arra utal, hogy

A tárlat ezen kívül a fémművességet, a mestereket, a mezőgazdaság és kézművesség tárgyait is bemutatja. Vannak támadó és védőfegyverek, és egy lakoma nevet viselő egység, amiben a bronztárgyak mellett egy Tiszapüspökiben előkerült edénydepó is megtekinthető. A bronzkori leletekből összegyűjtött kiállítás március 27-ig látogatható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

halászok

martfű

kiállítás

lelet