Elindult a pályázat: már falvak és tanyák is jelentkezhetnek napelemes rendszer kiépítésre

HelloVidék   
  Megosztom
Elindult a pályázat: már falvak és tanyák is jelentkezhetnek napelemes rendszer kiépítésre

Nem úri huncutság a napelemrendszer kiépítése otthonra! A Napból előállított energia a csökkenő ára és az ökológiai okok miatt is egyre népszerűbb. Itt vannak a napelemrendszer kiépítési feltételek, pályázati lehetőségek - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, belterületi lakosok 0 százalékos hitelkonstrukció mellett 5 millió forintig jelzálogteher nélkül telepíthetnek napelemrendszert. Ehhez csupán 10 százalék önerővel kell rendelkeznie az ingatlantulajdonosnak. Mint írják, a tapasztalat azt mutatja, hogy a havi villanyszámla értéke nagyjából lefedi a hitel törlesztőrészletét.

Az állam 0 százalékos kamatú hitelprogrammal támogatja a lakóépületek energiahatékony felújítását, ezen belül a napelemes rendszereket is. A támogatási program azok számára is elérhetővé teszi a beruházást, akik nem rendelkeznek a napelemes rendszer teljes árával, mivel az induláshoz elég 10 százalékos önerő. A fix, forintalapú törlesztés 0 százalék THM mellett valósul meg. Természetes személyek 500 ezer–10 millió forintot igényelhetnek. 5 millió forint hitelösszegig biztosíték nem szükséges. A futamidő 5–20 év között változik. Ez a belterületi lakosok számára meghirdetett pályázat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a havi villanyszámla értéke lefedi a hitel törlesztőrészletét

- magyarázta Harcsa- Pintér Sándor, a 3 Comm Line Kft. szakértője.

Van néhány feltétel, aminek persze meg kell felelni:

  • A pályázó lakhelye vagy tartózkodási helye legyen a beruházás helyszíne,
  • és tulajdoni hányaddal rendelkezzen az érintett ingatlanban.
  • Fontos, hogy 5 millió forint felett biztosítékot is fel kell mutatnia az igénylőnek!

Tanyák és falvak is bekapcsolódhatnak!

Jó hír viszont, hogy létezik napelempályázat külterületi tanyákon élők számára is:

  • ennél az utófinanszírozott konstrukciónál 95 százalék támogatás mellé csupán 5 százalék önerőt kell felmutatnia a tulajdonosnak.

Egy másik pályázati lehetőség a falusi csokhoz kapcsolódik:

  • a maximum 10 millió forintig igényelhető falusi csokból 5 millió forint az ingatlan energiahatékonyságot növelő korszerűsítésére fordítható. Ennek keretében pályázható meg napelemrendszer kiépítése.

Hogyan néz ki gyakorlatban az igénylés?

Kérj árajánlatot!

Érdemes több cégtől is árajánlatot kérni, ehhez viszont be kell mutatnod egy havi villanyszámládat és tudnod kell mennyi az éves áramfogyasztásod. Ez alapján meghatározható, mekkora fogyasztású rendszert ajánlott kiépíteni otthonodban.

Terepszemle

Az árajánlat-készítést megelőzi egy helyszíni szemle. A szakemberek felmérik a tető nagyságát, tájolását, teherbíró képességét, valamint az elektromos csatlakozási pontot.

Szerezd be az energetikai tanúsítványt

A legtöbb esetben a kivitelező cégajánl egy energetikus szakembert, aki felméri otthonunkat. Ellenőrzi a nyílászárókat, a ház terveit, a szigetelést, és minden olyan információt begyűjt, ami alapján egy részletes energetikai tanúsítványt készít el – két példányban.

Nincs más hátra, mint a hiteligénylés

Ahogy a szükséges papírok rendelkezésre állnak, el lehet indítani a hitelkérelmet a bankba (amennyiben nem önerőből akarjuk finanszírozni a beruházást). Csakis MFB-pontként nyilvántartott pénzintézetbe intézhetjük a hitelfelvételt, vagyis a Magyar Fejlesztési Bank hálózatába tartozó intézménybe, ebből kb. 650 van az országban.

Ezeken kívül szükség van az ingatlantulajdonos mint megrendelő és egyben hiteligénylő keresetigazolására is. A beruházás 90 százaléka igényelhető meg, 10 százalék önerőt a megrendelőnek kell biztosítania még a kivitelezés előtt! Fontos tudni, hogy ha az ingatlannak több tulajdonosa is van, mindenkitől kell a beruházásról szóló, hozzájáruló nyilatkozat. És természetesen a hitelkérelmi nyomtatvány sem maradhat otthon.

Kölcsönszerződés aláírása

Ez csakis személyesen történhet meg, a sikeres elbírálás után, erről a kivitelező cég is tájékoztatást kap a banktól. A napelemes rendszer kiépítése csakis ezután kezdődhet meg.

Engedélyeztetési folyamat elindítása

Ez a kivitelező dolga. Az áramszolgáltató felé indított folyamat több hónapot is igénybe vehet, de 2-3 hónapot biztosan: igénybejelentés, szolgáltató válasza az igénybejelentésre, csatlakozási dokumentáció elkészítése, csatlakozási dokumentáció jóváhagyása. Ez azzal is jár, hogy a szolgáltató új mérőórát szerel fel az ingatlannál, de ez a teljes folyamat legvégén történik meg.

Kivitelezés

Ha az engedélyeztetés megvan, kezdődhet a rendszer kiépítése. Ez nagyjából 2-3 napos munkát jelent.

Hitelfolyósítás

Amint kész a teljes kivitelezés, a cég teljesítést igazoló, végső elszámoláshoz szükséges dokumentumcsomagot küld pénzintézetünknek, amely ezután már utalja is a megítélt kölcsönt a kivitelezőnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

pályázat

pályázatok

részletek

napelemek

lakás

ház

ingatlan