Ezt az időszakot rosszul viselik a kutyák: így kerülhetjük el a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az időszakot rosszul viselik a kutyák: így kerülhetjük el a bajt

Az idei év gyökeresen eltért a megszokottól, így a szeptember talán az eddiginél is nehezebben zökkentette vissza a családokat a normális kerékvágásba. Sokan talán nem is gondolják, hogy ez az időszak a kutyák számára is rendkívül nehéz és ha nem figyelünk néhány apróságra az súlyos problémákhoz vezethet.

A 2019-2020-as tanév nem éppen a megszokott módon alakult. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal és a digitális oktatással az eddiginél jóval több időt kényszerültek a családok otthon, a négy fal között tölteni. Az új helyzetnek és a meghosszabbított nyári szünidőnek a gyerekek mellett, talán leginkább házi kedvenceink örültek, mivel jóval több lehetőség maradt a közös játékra és a gazdival eltöltött minőségi időre.

Szeptember első hete minden évben nehéz időszak a családoknak, hiszen miután kezdetét veszi az új tanév nem tűnik egyszerű feladatnak a vakáció után visszazökkenni a hétköznapi rutinba. Ezt jelentősen bonyolultabbá tette idén, hogy most talán még jobban elszoktunk a korábbi ütemtervünktől.

Ez az időszak kutyáink számára is rendkívül megterhelő lehet. A pihentető, közös, játékos és lustálkodós nyári napok véget értek és ismét egyre többször üres a ház. Fontos lehet, hogy most négylábú barátainkra is figyeljünk és időben észre vegyük, ha baj van. Segítsünk kutyánknak, hogy minél könnyebben visszaszokjanak a korábbi rutinhoz. A HelloVidék összegyűjtött néhány tippet a Petful tanácsai alapján, amikkel nem lesz negatív élmény az őszi szezon, az iskolai tanév indulása.

1. Fő a nyugalom

A legfontosabb a nyugalom és, hogy minél jobban kerüljük a drámát. A gazdik sokszor puszival, ölelgetéssel, dögönyözéssel halmozzák el a kutyáikat, amikor elmennek otthonról vagy éppen hazatérnek egy hosszú nap után. Ha lehet mégis érdemes kicsit visszafogni a hosszas búcsúzkodást és örvendezést, mivel éppen ezzel nevelhetünk szorongó, állandóan a nyüszítő kutyát.

Bármilyen nehéz is reggel gyorsan és nyugodtan búcsúzkodjunk és amikor hazaérünk se kapkodjunk. Tegyük le a táskát, vegyük le a cipőt, majd utána higgadtan üdvözöljük kisbarátunkat. A gyerekek gyakran nehezebben értik meg miért is fontos ez, ezért érdemes velük külön gyakorolni.

2. Az etetési stratégia

Az étkezés és a testmozgás után kutyánk valószínűleg szundít egyet, ezért érdemes az etetés előtt sétálni egy nagyot és kicsivel az indulásunk előtt megetetni kedvencünket. Amíg alszik, úgy érezheti, hogy kevesebb időt tölt egyedül a házban.

3. Extra mozgás, plusz móka

Ha napközben egyedül hagyjuk a kutyánkat az kevesebb interakciót és jóval kevesebb testmozgást is jelent. Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is szükségük van a fizikai és mentális aktivitásra az egészségük megőrzéséhez. A testmozgással vigyázhatunk fizikai egészségükre, néhány játékkal pedig megakadályozhatjuk, hogy unatkozzanak kedvenceink. Az unalom sok kutya esetében vezet rossz viselkedéshez, rágáshoz, kaparáshoz.

Mivel legtöbben nem tudjuk a kutyát sétáltatni fontos, hogy reggel hagyjunk elegendő időt (legalább 30 percet) a sétára, kocogásra, játékra. Ha hazaért a család délután, akkor érdemes egy újabb játékidőt beütemezni.

Ne feledjük, hogy a megrágott bútorok és a megmagyarázhatatlan balesetek a házban gyakran az unalom jelei. Mielőtt automatikusan hibáztatnánk a kutyát, ellenőrizzük, hogy az extra aktivitás megoldja-e a problémát.

4. Egész napos elfoglaltság

Ahogy már említettük az unalom számos kellemetlenséghez vezethet, ami elkerülhető a fizikai és mentális elfoglaltságokkal.

Használhatunk különböző játékokat, amik leköthetik a magányos órákban kedvencünket. Ilyenek lehetnek például a logikai, ügyességi és intelligencia fejlesztő játékok, amiket bármilyen kisállat üzletben találhatunk. Ezek sokszor órákig lefoglalják a kutyát.

A kutyánk az egész napos nyüzsgés és hangok után, nehezen szokja meg kezdetben a teljes csendet. Kapcsoljunk be valamilyen halk zenét vagy egy rádiós műsort a lakásban. Csak ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl hangos vagy gyors, ami végül inkább szorongást okozhat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

iskolakezdés

probléma

koronavírus

nyár

ősz