Kiderült: ez az oka valójában a magyar gyümölcsök brutális drágulásának

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Kiderült: ez az oka valójában a magyar gyümölcsök brutális drágulásának

A zöldségek ára mindössze néhány százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Egyes termékeknek, mint például a paradicsomnak, alacsonyabb is az áruk, sajnos ez a gyümölcsökről nem mondható el.

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán. Mártonffy Béla hozzátette:

Kitért arra is, hogy a zöldségek ára mindössze néhány százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Egyes termékeknek, mint például a paradicsomnak, alacsonyabb is az áruk - jegyezte meg Mártonffy Béla.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi tájékoztatása szerint idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem, a körtét pedig még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal csappan meg a termés.

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderül, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult. A gyümölcsök ára 46 százalékkal emelkedett, ezen belül is az alma például most duplaannyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Sajnos a klímaváltozás áldatlan hatásainak köszönhetően még évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

zöldség

áremelkedés

nemzeti agrárgazdasági kamara