Őrületes hír: egy nógrádi nyugdíjas tudósnő is részt vesz az oltóanyag előállításában

HelloVidék   
  Megosztom
Őrületes hír: egy nógrádi nyugdíjas tudósnő is részt vesz az oltóanyag előállításában

Egy nógrádi faluban, Szirákon kísérletezett ki és gyárt egy olyan fehérje felismerő antitestet egy magyar nyugdíjas tudósnő, amelyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak - írja a Blikk. Lukács Noémi professzor a Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállít, de egyedülálló termékét csaknem félszáz ország gyártói építik be oltásaik hatóanyagába.

A professzor asszony munkája a koronavírus-járvány idején jelentősen felértékelődött. Sziráki laboratóriuma a legjobb műszerekkel van felszerelve, családi vállalkozásban öten dolgoznak a családi házban kialakított részlegben.

A SciCons nevű cégünk elődjét 1999-ben alapították, eredetileg egészen más céllal hozták létre, első bevételeik például fordításból származtak – mesélte a lapnak a 71 éves tudós.

Ma kizárólag dupla szálú RNS-t felismerő fehérje molekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak

– árulta el Lukács Noémi, akinek családja segít a cégben.

A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, „a pénzt majd megkeressük rá”. A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra – tette hozzá Noémi, akinek még volt férje és az a két lánya, akik nem dolgoznak a cégnél is szükség szerint besegítenek.

Lukács Noémi egyébként azt is elárulta, hogy nagyon bízik az oltásokban, a vakcinálást általánosan is az emberiség egyik legcsodálatosabb vívmányának tartja. Megbízik a kutatókban és a szakemberekben is. Ahogy fogalmazott:

Nem hiszem, hogy ha ismertek káros mellékhatások, akkor a vakcina-előállításon és -engedélyezésen világszerte dolgozó sok kutató közül senki se állna ezzel a nyilvánosság elé. Én is be fogom oltatni magam. Bántana, ha tőlem kapná el valaki a fertőzést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás