Rendszerezz, mint a profik: rengeteg helyet spórolhatunk, ha itt tároljuk a felesleges kacatokat

HelloVidék   
  Megosztom
Rendszerezz, mint a profik: rengeteg helyet spórolhatunk, ha itt tároljuk a felesleges kacatokat

Az otthonunkban gyakran nem sok hely marad a tárolásra. Hiába használunk fel minden egyes centimétert, a felesleges tárgyak gyakran a szekrényekben végzik. Sok háztartásban ezért külön szekrényt neveznek ki a kacatok, nem használt tárgyak tárolására, ezzel újabb hasznos felületeket vesztünk. Hogy miként szabadíthatunk fel hasznos területeket? Hogy érdemes és mit tárolhatunk padláson, illetve pincében? Ennek jártunk utána.

Ha szerencsések vagyunk és extra tárhellyel rendelkezünk, mint a padlás, tetőtér vagy pince, akkor fontos, hogy okosan használjuk ki őket. Éppen ezért, jó tudni, hogy pontosan mit és hogyan kell tárolni a különböző helyiségekben. Ezzel nem csak nagyobb teret biztosíthatunk magunkbank a házban, de az elraktározni kívánt tárgyainkat is biztonságban tudhatjuk majd.

A tárgyak tárolása a tetőtérben sokkal előnyösebb, mint az alagsorban vagy a garázsban, ahol párának, vizesedésnek lehetnek kitéve. A tetőtérben rengeteg dolgot tárolhatunk, amiben nem okoz kárt a meleg, hiszen a hő károsíthatja az olyan tárgyakat, mint a régi fényképek, könyvek, fabútorok. Ne mondjunk le a pincéről sem, de itt érdemes mindent átlátszó műanyag dobozokban tárolni, címkézve és nem túl erősen csomagolva. Amire még érdemes figyelni az az, hogy ne közvetlenül a földre tegyük a raktározni kívánt tárgyakat, hanem emeljük meg őket. Ezzel megvédhetjük őket az esetleges beázástól.

Tárolás, okosan

Mindegy, hogy mit szeretnénk elcsomagolni, tartsunk mindent úgy, hogy bármikor hozzáférjünk bármihez. Kicsit képzeljük el úgy a tér beosztását, mint egy élelmiszerboltban: minden doboz látható legyen, épp úgy, ahogy a címkék is. Ne keljen mindent átmozgatni ahhoz, hogy egy-egy dobozt előszedjünk. Szinte bármit tárolhatunk a tetőterében vagy a pincében, de pakolás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elraktározni pontosan. Elsősorban olyan cuccokat pakoljunk el ezekre a helyekre, amelyeket évente egyszer vagy csak alkalmanként kell használnunk. Így ezek az elemek nincsenek útban, amíg nincs szükségük rájuk.

Íme néhány példa:

  • Ünnepi dekorációk: Ez magában foglalja a karácsonyi díszeket, a farsangi vagy Halloween jelmezeket, a húsvéti dekorációt, a nyári parti kellékeket és lényegében bármilyen szezonális kelléket. Valószínű, hogy évek óta megvannak ezek a dekorációk, és minden évben ugyanazokat használjuk. Ezzel semmi baj nincs, viszont nem szükséges értékes szekrényteret feláldozni arra, hogy a lakásban tároljuk a műfenyőnket. Megfelelő csomagolásban a padláson is képes kivárni a következő ünnepet.
  • Konyhai eszközök: Azok, akik szezonálisan lekvárt főznek, esetleg disznóvágást rendeznek, vagy bármilyen terméket előállítanak bizonyos időnként, számos eszköz, gép, készülék felgyülemlik a konyhájukban. Azonban ezek is tárolhatók pincében vagy padláson, ha jól meg vannak tisztítva és el vannak csomagolva.
  • Kerti szerszámok: Nem kell a lakásban tárolni a metszőollót, a sövényvágót és egyéb kiegészítőket. Ha összeszedjük a barkácsolós eszközöket, a kerti szerszámokat, a pincében egy jól kialakított tárolón felsorakoztathatjuk őket. Itt sokkal jobb helyen vannak, mint a lakás eldugott szekrényeiben vagy kint szétszórtan az udvaron.
  • Utazási kellékek: Ide tartoznak a bőröndök, a táskák és a ruhatáskák. Ezek a terjedelmes tárgyak szintén elférnek egy rendbe tartott padláson, hiszen legtöbbször ezekre csak nyáron van szükség. Így ezzel is rengeteg helyet spórolhatunk, nem kell a szekrényben vagy ágyneműtartóban rejtegetni tovább őket.

Figyelj a részletekre!

A legtöbb pincében nincs klíma és általában nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletük nyáron melegebb, télen hűvösebb. Ráadásul a legtisztább, legjobban karbantartott otthonokról is tudni lehet, hogy alkalmanként rovar vagy egér látogatja őket. Ezért ne tároljunk az alagsorban semmit, ami az időjárási elemek vagy a rágcsálók áldozatává válhat. Ilyenek például:

  • Fényképek: Ezek apró dobozokban is elférnek, akár az ágy alatt vagy a szekrényekben. Sem padláson, sem pincében nem érdemes őket tárolni. Ne ez legyen az első, amit száműzünk egy „raktárba”.
  • Tűzveszélyes anyagok: Legyen szó festékhígítóról, halom tűzifáról vagy öngyújtó folyadékról a grill számára, az alagsorban nincs hely ezeknek az elemeknek. Ha bármikor tűz ütne ki, nehéz lenne az oltás, a robbanásveszély viszont hatalmas méreteket öltene. Ha ennek ellenére mégis itt tárolnánk ezeket az elemeket, győződjünk meg arról, hogy semmi nem képes tüzet okozni, hogy a vezetékeket rendszeresen ellenőrizve vannak, és érdemes füstjelzőt telepíteni odalent, valamint a további szintekre is.
  • Régiségek, festmények és fontos papírok: Általános ökölszabály, hogy ha felbecsülhetetlen, szentimentális vagy bármilyen módon nem pótolható tárgyakról van szó, azokat ne tároljuk ott, ahol a kártevők, a páratartalom vagy az áradás tönkreteheti őket.
  • Étel és ruházat: Szintén ugyan ez vonatkozik erre a kategóriára is, ne tároljuk ezeket olyan helyen, ahol kártevők, egerek, vagy a páratartalom és víz károsíthatja őket.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tárolás

padlás

pince

felújítás

padlásfelújítás

padlásbeépítés