Ide özönlöttek a magyarok idén nyáron: szálláshelyek árbevétele is jócskán nőtt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ide özönlöttek a magyarok idén nyáron: szálláshelyek árbevétele is jócskán nőtt

Júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához viszonyítva, de 36,1 százalékkal kevesebb volt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A korlátozások fokozatos feloldásával és az igen kedvező időjárás hatására 9,6%-kal nőtt a vendégéjszakák száma júliusban, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 8,1%-kal, a külföldieké 16,2%-kal emelkedett - derül ki a KSH friss jelentéséből.

A szálláshelyek árbevétele így júliusban 25,3%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az értékek továbbra is töredékét teszik ki a járvány előtti szintekhez képest, 2019. júliusához képest a vendégéjszakák száma 36,1%-kal esett vissza, ami azonban már érdemi javulás az előző hónapokhoz képest. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák még 11,1%-os, a külföldieké 70%-os elmaradást mutat. Az első hét hónapban a vendégéjszkák száma 29,1%-kal, a szálláshelyek árbevétele 27,9%-kal csökkent, mivel a tavalyi első két hónapot még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményez.

A májusi fokozatos nyitással már érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, júniusban még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők foglalhattak szállást, azonban az 5,5 millió beoltott hatására július 3-ától már nem szükséges a védettségi igazolvány a szállás foglaláshoz, ami további élénküléshez vezetett, így egyes beszámolók szerint a nyári hónapokban történelmi csúcsot ért el a belföldi turizmus, valamint a külföldi vendégforgalom is határozott élénkülést mutat tavalyhoz képest.

Kétoldalú kormányközi megállapodásokkal egyre több országból lehet fogadni vendégeket, azonban a külföldi vendégforgalom az európai vakcinaigazolvány bevezetésével élénkülhet jelentősebben, kedvező, hogy az Európai Bizottság már megkezdte a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal az oltási igazolások kölcsönös elfogadását, ugyanakkor még nem látható, hogy az Európán kívüli, transzkontinentális forgalom mikor indulhat el. A delta variáns terjedése azonban továbbra is körülményessé teszi az utazásokat, az elmúlt hetekben több tagállam is szigorított a beutazásokon. Egyes sportrendezvények (foci EB, Forma1) már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az őszre tervezett Eucharisztikus Világkongresszus és vadászati világkiállítás, valamint további vásárok, kiállítások, konferenciák. Az elmaradó tömegfesztiválok azonban továbbra is jelentős kiesést okoznak.

- közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az elemző szerint kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt másfél év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat. Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokart, vásárokat, de erre is kifejezett igény lesz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

szállás

szállásfoglalás

nyaralás

hotel

vendéglátás

ksh

takarék