Folytatódik a zuhanórepülés? Mutatjuk, mire számíthat, aki most venne házat

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a zuhanórepülés? Mutatjuk, mire számíthat, aki most venne házat

A lakáspiacot továbbra is visszafogottság jellemzi, de már vannak enyhe élénkülésre utaló biztató jelek. A kínálat fokozatos bővülése mellett ugyanis az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma minimális növekedést mutat éves összevetésben, de még messze elmarad a két évvel ezelőtti szinttől - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat júniusi alakulását mutatja be.

Még szélesebb a választék

A kínálatbővülés az ingatlanpiac minden szegmensében kimutatható. Az eladó és kiadó ingatlanhirdetések száma júniusban meghaladta a 216 ezer darabot. Az eladó lakások és házak kínálata éves összevetésben harmadával (33 százalékkal) bővült. Az újonnan eladásra meghirdetett lakások és házak száma, azaz a friss kínálat májushoz képest minimálisan csökkent, de így is több mint 32 ezer lakóingatlan került be a kínálatba.

Az országon belül jelentős eltérések láthatóak éves összevetésben is, mert Budapesten több mint 15 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ötödével, Hevesben és Győr-Moson-Sopronban viszont több mint 10 százalékkal bővült a kínálat. Tavaly júniushoz képest Hajdú-Bihar vármegyében is 8 százalékos volt a kínálat növekedése az ingatlan.com adatai alapján.

Felemás a piac két oldala

Tavaly júniushoz képest 3 százalékkal nőtt az eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma, de a békeévekhez képest még jelentős a lemaradás. A két évvel ezelőtti szinthez képest idén júniusban közel negyven százalékkal kisebb volt a kereslet. Az eladó lakóingatlanokra több mint 230 ezer telefonos érdeklődést mért az ingatlan.com az előző hónapban.

Jó hír lehet az eladóknak, hogy a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk. Az adatokból az olvasható ki, hogy a lakáspiac keresleti oldala a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon stabilizálódott. Úgy tűnik, hogy elértük a piaci forgalom mélypontját, amit a vevők akkor is teljesítenek, ha a lakáshitelek kamatai az egekben járnak

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet élénkülése a balatoni régióban és a fővárosban is érezhető volt. Somogy és Veszprém vármegyékben 4-5 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, Budapesten pedig majdnem 10 százalékos volt a bővülés tavaly júniushoz képest. A legnagyobb keresletélénkülés Hajdú-Bihar vármegyében történt, ahol az eladó lakások és házak iránt 23 százalékkal több érdeklődést mért a portál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlanpiac

lakáspiac

kereslet