Erre senki sem számított: meglepő fordulat a vidéki nagyvárosok ingatlanpiacain

HelloVidék   
  Megosztom
Erre senki sem számított: meglepő fordulat a vidéki nagyvárosok ingatlanpiacain

A stagnáló lakásárak és az átlagos lakbérek emelkedése miatt éves szinten nőtt a hosszabb távú lakáskiadáson elérhető hozam is. A megyeszékhelyeket nézve összességében 5,4 százalékos az átlaghozam, ami növekedést jelent az egy évvel korábbi 4,9 százalékkal, de jóval elmarad az öt évvel korábbi 8 százaléktól - derült ki az ingatlan.com elemzéséből.


 


 


 

A 2023-ban megrendezett öt hazai világesemény jelentősen növelte a lakáshotelek kihasználtságát és forgalmát, ami közvetetten az ingatlanpiacra is hatást gyakorol. A hosszú távra kiadó lakások hozamában is változást eredményezett a hónapok óta tartó lakáspiaci kettősség. A használt lakások átlagárának stagnálásával párhuzamosan és a fokozatosan emelkedő lakbérek miatt a lakáskiadással elérhető bruttó hozamok emelkedőre kerültek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Mekkora volt a tavalyi megtérülés és mennyi öt évvel korábban?

A folyamat nem meglepő, számítani lehetett a hozamok emelkedésére, de most beszélhetünk tartós trendről. Az adatokból az látszik, hogy tavaly nyár óta emelkedőn vannak a lakáspiaci hozamok, de még bőven elmaradnak az öt évvel ezelőtti, a 2018-as szintektől. A befektetési célú lakásvásárlások az elmúlt időszakban visszafogottak voltak, részben a bizonytalan környezet miatt, másrészt az állampapírok hozama bőven meghaladja a lakáskiadással elérhető szintet

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com legfrissebb 2023 augusztusi adatai szerint Budapesten átlagosan 5,6 százalékos éves bruttó bevételarányos hozamot lehet elérni a jelenlegi átlagos négyzetméterárak és az átlagos lakbérek alapján. Bár ez meghaladja az egy évvel korábbi 5 százalékot, alulmúlja a 2018-ban látott 6,7 százalékos szintet. Balogh László elmondta, hogy a különböző kerületek és városrészek között jelentősek a különbségek. A XXIII. kerületben majdnem 10 százalékos lehet a hozam. Emellett XVI. kerületben lévő újmátyásföldi Centenáriumi lakótelepen és a VIII. kerületi Tisztviselőtelepen is 7 százalékot meghaladó hozamról lehet szó. A másik végletet a 3 százalékos hozamú városrészek képviselik, ide sorolhatóak az I. kerületi Tabánban található lakások, a XII. kerületi Széchenyi-hegyi vagy a III. kerületi remetehegyi ingatlanok.

A vármegyeszékhelyek összességében 5,6 százalékos hozamot nyújtanak, míg tavaly 4,9 százalékos volt a mutatójuk, öt évvel korábban pedig 8 százaléknál tartottak.

A városok között azonban itt is tetemes eltérések láthatóak. A legmagasabb, 8,6 százalékos hozam Salgótarjánban érhető el, utána következik Tatabánya és Szolnok 6,8 és 6,4 százalékkal. A szakember elmondta, hogy több vármegyeszékhelyen jelentős munkahelyteremtő beruházás indult, ami élénkíti az albérletek iránti keresletet ezekben a városokban. A kiadó lakások iránt növekvő igény a bérleti díjak növekedésén keresztül a hozamszinteket is emeli a vármegyeszékhelyek lakáspiacán. A nagyobb egyetemvárosokban, mint például Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Győrben 4,9-6,3 százalékos hozammal lehet számolni

- tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

befefektetés

lakbér

lakbér-ára