Kilőttek a vidéki lakbérárak: a gatyánk is rámegy ezeken a helyeken

HelloVidék   
  Megosztom
Kilőttek a vidéki lakbérárak: a gatyánk is rámegy ezeken a helyeken

Hajdú-Bihar vármegyében is jelentős drágulás ment végbe a helyi albérletpiacon az utóbbi időszakban. Az észak-alföldi régióban júliusban 101 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben.

Mint, ahogyan arról a HAON beszámolt ez az érték kissé meghaladja az országos lakbérindexet, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 17 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 175 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 140 ezer forinttal. A vármegyeszékhely, Debrecen fontos egyetemvárosnak számít az országban, így alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Részben ezzel magyarázható, hogy Debrecenben a vármegyei átlaghoz hasonlóan az idén 180 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 140 ezer forintot tett ki - hívja fel a figyelmet a lap.

A népszerű üdülővárosként ismert Hajdúszoboszlón 150 ezer forintról 188 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. A vármegye lakás- és albérletpiacát a jövőben nagyban befolyásolhatják majd az autóipari beruházások, amelyek jelentős mennyiségű munkavállalót vonzanak a térségbe.

Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek

- mondta Balogh László a portálnak.

Az ingatlan.com gazdasági szakértője szerint már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. Mint mondta, a kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent.

A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

lakbér

árak

ingatlan