Itt a nagy lehetőség a váltásra: még fizetnek is azért, ha lecseréljük a régi klímáinkat

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nagy lehetőség a váltásra: még fizetnek is azért, ha lecseréljük a régi klímáinkat

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint 1,2 millió háztartásban működik légkondicionáló berendezés. Ezeknek még csak elenyésző része számít igazán fejlettnek és energiahatékonynak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csupán 44 ezer klímaberendezés volt hőszivattyús fűtésre alkalmas. A négyévszakos klímák nem csak akár 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak hűtéskor, de olcsóbb alternatívái vagy kiegészítői a legelterjedtebb földgázos cirkós fűtésnek is. A Magyar Klímacsereprogram azért lehet egy előnyös dolog, mert az mellett, hogy a klímák kevesebbet fogyasztanak akár –20 Celsius-fokban is biztos fűtést biztosító hűtő-fűtő klímákhoz jussanak, amivel nyáron komfortosabb lesz a hűtés. A Klímacsereprogramot a Polar Klíma hozta létre. A program keretében a régi klímaberendezések leszerelése ingyenes, és 30–150 ezer forintot fizetnek a leszerelt régi eszközökért. A programban bármilyen márkájú régi készülék lecserélhető.

„Mosógép, hűtőgép, LED-fényforrás csereprogramokkal már próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy kisebb energiaigényű, modern berendezéseket használjon. Ezek segítségével is lehet csökkenteni a villamosáram-fogyasztást, azonban az elavult klímaberendezések újra cserélése sokkalta nagyobb megtakarítást tesz lehetővé”

– indokolta Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője, hogy miért hozták létre a programot.

A magyar vállalkozás saját költségére, 150 millió forintos keretösszeggel indítja el október 1-jétől az év végéig tartó programot. A vállalat az ingyenes leszerelés mellett, kérésre el is szállítja a régi klímákat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

klímaberendezés

csere

program

támogatás

hellovidek