Itt a nagy lehetőség a váltásra: még fizetnek is azért, ha lecseréljük a régi klímáinkat

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nagy lehetőség a váltásra: még fizetnek is azért, ha lecseréljük a régi klímáinkat

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint 1,2 millió háztartásban működik légkondicionáló berendezés. Ezeknek még csak elenyésző része számít igazán fejlettnek és energiahatékonynak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csupán 44 ezer klímaberendezés volt hőszivattyús fűtésre alkalmas. A négyévszakos klímák nem csak akár 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak hűtéskor, de olcsóbb alternatívái vagy kiegészítői a legelterjedtebb földgázos cirkós fűtésnek is. A Magyar Klímacsereprogram azért lehet egy előnyös dolog, mert az mellett, hogy a klímák kevesebbet fogyasztanak akár –20 Celsius-fokban is biztos fűtést biztosító hűtő-fűtő klímákhoz jussanak, amivel nyáron komfortosabb lesz a hűtés. A Klímacsereprogramot a Polar Klíma hozta létre. A program keretében a régi klímaberendezések leszerelése ingyenes, és 30–150 ezer forintot fizetnek a leszerelt régi eszközökért. A programban bármilyen márkájú régi készülék lecserélhető.

„Mosógép, hűtőgép, LED-fényforrás csereprogramokkal már próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy kisebb energiaigényű, modern berendezéseket használjon. Ezek segítségével is lehet csökkenteni a villamosáram-fogyasztást, azonban az elavult klímaberendezések újra cserélése sokkalta nagyobb megtakarítást tesz lehetővé”

– indokolta Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője, hogy miért hozták létre a programot.

A magyar vállalkozás saját költségére, 150 millió forintos keretösszeggel indítja el október 1-jétől az év végéig tartó programot. A vállalat az ingyenes leszerelés mellett, kérésre el is szállítja a régi klímákat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

klímaberendezés

csere

program

támogatás

hellovidek