Három ember halálát okozta a miskolci pinceomlás: bíróság elé áll a felelős

MTI   
  Megosztom
Három ember halálát okozta a miskolci pinceomlás: bíróság elé áll a felelős

Több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, akinek három munkása halt meg egy rájuk omlott pincében tavaly augusztusban Miskolcon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a vádirat szerint a vádlott 2022 júniusában kötött vállalkozási szerződést megbízójával egy miskolci ház alatt lévő pince kibővítésére és felújítására.

Nem figyeltek oda a munkavédelmi előírásokra

A kivitelezési munkálatok elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, azonban számukra nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást, a pincerészt pedig nem látta el megfelelő dúcolásokkal vagy megtámasztásokkal - olvasható a közleményben.

A férfi 2022. augusztus 31-én azt a feladatot adta a dolgozóknak, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását. A munkavégzés során azonban a pincefödém beomlott, és a boltozatból leszakadó kőzetdarab maga alá temette az ott dolgozó három férfit. Mindhárman a helyszínen életüket vesztették.

A vállalkozót terheli a felelősség

A főügyészség közleménye szerint a vádlott a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről, arról, hogy előzetesen készült-e geológia, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, valamint nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

"A vádlott mulasztásai közvetlen ok-okozati összefüggésben álltak a három sértett halálát okozó balesettel" - írta a főügyészség, amely vádemelésében fogházbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott a büntetlen előéletű férfival szemben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

baleset

pince

veszély

bűncselekmény

miskolc

szabálysértés