Óriási bulit csapnak a Balatonon: sztárokkal, jó borral és zenével telik meg a part

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási bulit csapnak a Balatonon: sztárokkal, jó borral és zenével telik meg a part

Jazz, funk, pop és soul szerepelnek a 11. Paloznaki Jazzpiknik menüsorában, Nik West, Rick Astley, Dirty Loops, Thievery Corporation, Incognito, Level 42 és még sokan mások fűszerezik a háromnapos balatoni fesztivál hangulatát. A zenei programok mellett a gasztronómia is előtérbe kerül, ahol válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a gourmet közönséget. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! A fesztiválhangulatot ínyenc falatok, piknikkosarak, behűtött borok és zöld megoldások teszik teljessé augusztus 3-5. között.

Egy fesztivál, ahol a szelektív hulladékgyűjtés aránya 70%.... Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre visszatérhessen a paloznaki dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. Az elmúlt 5 év együttműködése során több mint 170 m3 hulladékot szelektáltak, ez több mint 18 tonna CO2 kibocsátás csökkentést eredményezett a fesztiválnak.

Egy fesztivál, ahol nincs pohár a földön... A Jazzpikniken az évek alatt közös erővel érték el, hogy nincsen eldobható pohár a fesztiválon. A boros- és pezsgőspoharak mellett a repoharak is zárt, betétdíjas rendszerben működnek, visszavételi lehetőséggel a pohárgyűjtő pontokon – tokenek nélkül –, melyek újratölthetők. Az idei év egyik zöldítő újítása a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüveg, ami hiánypótló a fesztiválpiacon.

Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Zöldike Gyerekudvarban a Jane Goodall Intézet Magyarország tart játékos workshopokat, az állatvédelemre és a környezeti nevelésre fókuszálva, de lesz Betonka workshop is, ahol a magyar tervező egyedi betontárgyait festhetik meg a gyerekek.

A zenei és egyéb kísérőprogramok mellett a gasztronómia is előtérbe kerül, ahol válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a gourmet közönséget. A Jazzpiknik menüjében a street foodé a főszerep; az idei kiállítók között szerepel a Smokey Monkies autentikus amerikai BBQ ételekkel, a Dream Steam édes és sós gőzgombócokkal, a The Grilled Piggy grillezett szendvicseivel, mexikói burritóival, a Nemo Fish & Chips & Salad Bar friss tengeri- és édesvízihalas ételeivel, a Che Che spéci burgereivel, a Rétescake gyerekkorunk ízeit idéző réteseivel, a Macesz Bistro pedig ezúttal fesztiválkörnyezetben is kulináris kalandra csábítja vendégeit. A gasztrokiállítók között szerepel még a Las Vegans vegán ételeivel, a Pola Pola pljeskavica és csevap különlegességekkel, a Lili’s Truck 100% gluténmentes finomságaival, a Pizz’Burger, Magyarország első hibrid pizzaburger truckja, illetve a Stelázsit is megtalálja idén a gourmet közönség a fesztiválon. A Faluközpont elengedhetetlen eleme a lángos és a szalagos fánk, a Zabáljcsak! pulled pork szendvicsei és a Meraki autentikus görög gyrosai, hazai pályán pedig a Sáfránkert Vendéglő várja a piknikezőket a faluban. Aki pedig valami édesre vágyna a paloznaki éjszakában, ott lesznek a Waffel Land mennyei bubblegofrijai, a Levendula kézműves fagylaltjai, valamint a Happy Churros hamisíthatatlan spanyol fánkjai.

A házigazda Homola Pincészet egy dedikált tételt ajánl a piknikhangulathoz: a Homola borcsalád hordós erjesztésű, érlelésű borát, a Jazzpiknik Olaszrizlinget. A borászat figyelemre méltó pezsgői, natúrborai és a 100% borcsalád mellett számos italkülönlegesség vonul fel a Jazzpikniken. A Faluközpontban és immár a Nagyszínpadnál is helyet kapó Taittinger Champagne Bar a csúcsminőségű champagne-ok mellé a Pezsgőteraszon a hazai jazz legjavával társul. Akinek a piknikhangulathoz inkább a koktél dukál, az az Aperol Spritz Bar standjánál enyhítheti szomját. A Nobilis gyümölcsbe zárt pillanatokat ígér pálinkáival, aki pedig a kézműves sörök hódolója, az a Legenda Sörfőzdénél talál izgalmas ízeket. Az idei Jazzpiknik egyik újítása, hogy a szervezők 30%-kal megnövelték a gasztroudvar kapacitását, ezzel is komfortosabbá téve az élményláncot a fesztiválon.

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadon, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a legendás Level 42 lép fel. A kisebb színpadokon a jazz és társműfajainak jeles képviselői ringatják a fesztiválozókat. Négy színpadon, több mint 40 koncerttel a festői szépségű balatoni településen, a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

woodstock

fesztivál

jazz

paloznaki jazzpiknik