Ők már biztosan ott lesznek: sztárfellépőkkel várja közönségét tavasszal a baranyai település

MTI   
  Megosztom
Ők már biztosan ott lesznek: sztárfellépőkkel várja közönségét tavasszal a baranyai település

Sztárfellépőkkel várja közönségét tavaszi programjaira a Filharmónia Magyarország, amely az idei Orgonák éjszakáját a világ csaknem 30 országában rendezi meg.

Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, orgonaművész a baranyai vármegyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: mások mellett Paavo Järvi Grammy-díjas karmesterrel, Dés Lászlóval, Baráth Emőkével és a Budapesti Fesztiválzenekarral is találkozhat a pécsi közönség a Filharmónia Magyarország tavaszi programjain.

Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai Paavo Järvi, a Grammy-díjas észt-amerikai karmester vezényletével a pécsi Kodály Központban kínálnak különleges programot Tüür Aditus című művének, valamint Schumann és Sibelius egy-egy szimfóniájának bemutatásával.

Szamosi Szabolcs közölte: az Orgonák éjszakája című, 2019 óta országszerte minden évben megrendezett eseményt idén nemzetközi szinten is megtartja a Filharmónia, méghozzá - pünkösdi hétvége miatt - nem augusztusban, hanem május 18-án, a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseményeként.

Az orgonák idén négy kontinens csaknem harminc országában csendülnek fel mintegy száz, zömében magyar orgonista tolmácsolásában - mondta, hozzáfűzve: többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd.

További különlegesség, hogy egyszerre lesz mindenütt így ősbemutatója egy zeneműnek: Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta a fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

Magyarországon a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül szinte mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti, de közreműködőként találkozhat a közönség olyan sztárokkal is mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

Szamosi Szabolcs kitért arra is, hogy a Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Program keretében 45, ötezer fő alatti településen szervez aznap koncerteket az általa szervezett csaknek 30 egyedi program mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, az Orgonák éjszakájára pedig továbbra is várják a programregisztrációkat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

pécs

program

fellépők