Folytatódik a városrehabilitáció Zalaegerszegen: felújítják a Mária Magdolna-plébániatemplomot

MTI   
  Megosztom
Folytatódik a városrehabilitáció Zalaegerszegen: felújítják a Mária Magdolna-plébániatemplomot

A Modern városok program keretében megújul a Mária Magdolna-plébániatemplom Zalaegerszegen, és hosszú évszázadok után kétmanuálos orgona kerül a templom karzatára.

Zalaegerszeg nagy történelmi múltra visszatekintő város, de nagyon kevés építészeti emléke maradt fenn

- mondta Balaicz Zoltán polgármester a Mindszenty József téren tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve: a megmaradt építészeti emlékeket meg kell őrizni.

A Modern városok program hangsúlyos eleme a városrehabilitáció: a program kertében újult meg az 1763-ban épült Mária Magdolna-plébánia épülete, az 1750-ben épített botfai Erdődy-Hüvös-kastély és befejeződött az 1765-ben emelt Kvártélyház és levéltár felújítása

- emlékeztetett Balaicz Zoltán.

A folyamatban lévő fejlesztésekről elmondta: 1,8 milliárd forintos beruházással megkezdődött a Göcseji Múzeum épületének felújítása, 8,2 milliárd forint értékben pedig új épületszárnnyal bővül az intézmény.

A rekonstrukciós munkák során még számos belvárosi műemléképületet újítanak fel. A Mária Magdolna-plébániatemplom felújítására 172 millió forintot, az orgona beszerzésére pedig további 162 millió forintot fordítanak. A 18. században emelt templomban Padányi Bíró Márton veszprémi püspök az orgona helyét is kiépítette

- fűzte hozzá.

Káldi Dávid önkormányzati képviselő kiemelte: a plébániatemplom hagyományos, a liturgiához méltó, a műemléki jelleghez illő orgonával gazdagodik. A karzaton 1998 tavasza óta digitális orgona van. Az új, kétmanuálos, 38 szólóregiszteres, három segédregiszteres orgona elsősorban liturgikus célokat szolgál. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra a karzatra megközelítőleg 7,7 méter magas, 4,4 méter széles építményt készít.

Stróber László apátplébános elmondta: a felújítással a barokk templom külsőleg is megújul, és a környezete is megszépül.

A templomot 2002 és 2012 között újították fel, de forráshiány miatt a munkákat nem tudták befejezni. A jelenlegi - 2021 január közepéig tartó - rekonstrukciós munkák a többi közt a homlokzat színezését, a tetőszerkezet, valamint a lábazat javítását és cseréjét tartalmazzák. Felújítják az épületszobrászati elemeket, a templom az eredetinél egy árnyalattal világosabb színezést kap. A templom környezetében kertépítési munkákat végeznek, füvesítenek, cserjéket és lombos fákat ültetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zalaegerszeg

templom

városrehabilitáció

modern városok program

mária magdolna plébániatemplom