Kritikussá vált a helyzet: összeomolhat a tó, a turizmusa már haldoklik

HelloVidék   
  Megosztom
Kritikussá vált a helyzet: összeomolhat a tó, a turizmusa már haldoklik

Ökológiai katasztrófa fenyeget a Velencei-tónál, aminek komoly gazdasági és társadalmi következményei lesznek. A helyi turizmus már összeomlóban van, számolt be a helyzet súlyosságáról a Népszava.

Nekem ez az utolsó csepp a pohárban

- mondta a Velencei-tó partján az egyik étterem üzemeltetője a lapnak, aki azt állította, a napokban újra megnyitott agárdi szabadstrandon a nyaralási szezonban akár tízezren is megfordulnak, ám múlt hét csütörtökön alig pár tucat ember lézengett a területen, írja a Népszava.

Egy hete a vízügy négy strandot is lezárt a vízminőségi problémákra hivatkozva, a portálnak nyilatkozó vendéglátós szerint ez elriasztotta a turistákat. De nemcsak a víz minőségével kapcsolatos – a helyiek szerint nem túl szakszerűen kivitelezett – vizsgálatok tántorították el a fürdőzőket: a szezon elején a teljes médiát bejárta a hír a tömeges halpusztulásról.

Az utóbbi években jelentős és komoly vitákat kiváltó építkezések zajlottak a Velencei-tónál, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az agárdi partvonalon, amíg a szem ellát, mindenütt térkő, amit lehetett lebetonoztak, a vízbe vörösmészkövet, helyenként építési hulladékot szórtak. Mi több, a partvonalra szélfogó betonkaréjt húztak, amire a helyiek ironikusan megjegyzik: majd megvédi őket, ha jön a cunami.

Az Európai Unió környezetvédelmi alapjából 13 milliárd forintot betonozásra és térkövezésre költöttek el a Velencei-tónál, de a vízpótlás rendezése nem történt meg, átlagosan 53 centiméterrel van lentebb a vízszint annál, mint aminek elérésekor elvileg be kellene avatkozni. Jelen állás szerint 13 millió köbmétert kellene beletölteni a nyári minimum eléréséhez, de a környező víztárolókban sincs elég víz ehhez.

A szennyvízelvezetés problémája sem teljes körűen megoldott, a helyiek közül többen is azt mondták: ez lehet az oka a mostani vízminőségi gondoknak is. A nagy esőzések idején a túlterhelt hálózatokból szennyvíz kerülhet a tóba, aminek szerves anyaga felhalmozódik a sekély részeken. De nemcsak a tóval vannak gondok, hanem a környező vidékkel is: a dinnyési madárrezervátum nádasa csonttá száradt, a nemrég uniós pénzből épített halivadék-nevelőnek szánt tavak szinte teljesen kiapadtak.

Palackokkal hordott vizet a tóba közel száz tüntető szombaton. A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport ezzel az akcióval az áldatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet. Vas Péter, az egyik szervező elmondta a lapnak: egy évvel ezelőtt volt egy demonstrációnk, amikor is a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében egy 10 pontból álló petícióhoz gyűjtöttük aláírásokat.

Az ország harmadik legnagyobb tavának nincs szakértője, jó ideje senki nem foglalkozik azzal, hogy tudományos kutatásokat végezzen, vizsgálja a tóban lejátszódó ökológiai folyamatokat

– legalábbis ezt állította a Népszavának több limnológus is, akiket azért kerestek meg, hogy kiderítsék, emberkéz okozta katasztrófáról van-e szó, vagy mindez természetes folyamat, esetleg e kettőnek az elegye.

A szakemberek azt monták, a Velencei-tó extrém módon kiszolgáltatott a melegnek: természetes vízutánpótlása alig van, a vízgyűjtő területe kicsi. A viszonylag hideg tavasz után hirtelen zúdult rá a területre az aszály és az extrém forróság, így gyorsan felmelegedtek a parti vizek. Bár a vízügy szerint a nyáreleji halpusztulást az oxigénhiány okozta, de az extrém meleg is gond: a toxicitás a hőmérséklettel együtt nő, ami hamar kipusztíthat minden magasabb rendű életet.

Egy normális országban, egy olyan léptékű regionális probléma esetén, mint amilyen az idén kialakult a tónál, a kormányzatnak azonnal meg kellene bíznia valamelyik kutatóhelyet, hogy tárja fel a problémákat, a következő években várható további fejleményeket, majd tegyen javaslatokat a helyzet kezelésére

– mondta a Népszavának az egyik szakértő. Ám egyelőre a helyieknek be kell érniük a politikusi nyilatkozatokkal az állítólagos vízpótlásról. Ezekkel kapcsolatban a Népszava megkereste az összes érintett tárcát azzal a kérdéssel, hogyan képzelik el a vízpótlás műszaki, illetve gazdasági részleteit, ám egyedül a belügy válaszolt, amely viszont nem hallott az erről szóló július eleji kormányzati bejelentésről.

A vízpótlásról korábban nyilatkozó térségi fideszes országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán a Pecaverzumnak csütörtökön azt mondta, hogy a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs már tárgyalta a pótlással kapcsolatos kormányelőterjesztést. Tessely elismerte, nem biztos, hogy helyes lenne a pótlást karsztvízzel megoldani, és az sem jelentene megoldást, ha a Pátkai- és a Zámolyi-víztározók vizét teljesen leengednék, mert így csak "négy centit emelkedne a Velencei-tó vízszintje, és most hiányzik belőle nyolcvan”.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

turizmus

ökoszisztéma

halpusztulás

ökológiai katasztrófa

összeomlás