Őrület, mi folyik a Balatonnál: hiába a húzós árak, megrohanták ezeket a településeket

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mi folyik a Balatonnál: hiába a húzós árak, megrohanták ezeket a településeket

A Balaton, a tavat körülölelő barátságos települések és a változatos programok még a térséget jól ismerők számára is tartogatnak meglepetéseket. A festői Balaton-felvidék, a lankák között megbújó várromok, a kacskaringós utak, a hangulatos terméskő épületek és a szőlőlugassal övezett parasztházak rabul ejtik a látogatót. De visszavágynak a térségbe a túrázás, a sportok és a lélegzetelállító kilátás szerelmesei is.

A Balaton Magyarország első számú üdülőterülete, amely minden hónapban a leglátogatottabb belföldi desztináció a vendégek körében. A térség kínálatában megjelenik a vízparti nyaraláson kívül a kulturális és egészségturizmus, bor és gasztronómia, aktív- és ökoturizmus.

A Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével folyamatosak a fejlesztések, a cél az, hogy a térség környezetbarát és versenyképes üdülőhellyé váljon, kikapcsolódást biztosítva az utazóknak és támogatást a helyben élőknek.

Természeti kincsek, új élmények

A járványválság hatására felértékelődtek az aktív szabadidős lehetőségek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közelmúltban lezárult fejlesztései erre az igényre jól ráépülnek. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen és a Salföldi Majorban javultak a vendégfogadás feltételei és a szolgáltatási kínálat is. A balatonfüredi Lóczy-barlangnál létrejött egy új látogatóközpont interaktív kiállítással és családbarát szolgáltatásokkal.

A Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközpont szintén interaktív kiállítással, tanösvénnyel, valamint szárazföldi és vízi túrákon keresztül mutatja be a fokozottan védett táj természeti értékeit. A négyévszakos kínálatot tovább erősítik az olyan tematikus és kalandparkok, mint a zalaszabari Zobori KalandoZoo és a balatonboglári kalandpark, amelyek új élményelemekkel gazdagodtak. A térség kilátói és kilátópontjai közül Balatonbogláron a Gömbkilátó és környezete újult meg, míg Balatonlellén, a Kishegyen panoráma- és pihenőterasz létesült

- tudta meg a HelloVidék az MTÜ-től.

A Balatoni Múzeumban izgalmas tematikájú szabadulószoba jött létre, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban pedig VR-szobát alakítottak ki. A Szigligeti vár részleges rekonstrukciójának köszönhetően megújult a Tóti Lengyel-kapu és a Török Bálint-kaputorony, élményalapú kiállítás látogatható az új kiállítóterekben.

Hegyek tetején, két keréken, barlangok mélyén

Számos lehetőség kínálkozik, ha biciklivel vágna neki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felfedezésének. A Balatoni Bringakör 210 kilométeres és többnyire kerékpárúton visz végig. Aki nem hoz magával biciklit, bérelhet is egyet a kölcsönzők valamelyikében. Sőt, akár csomagszállítást is igénybe vehet: van olyan szolgáltató, aki a tavat körbetekerők részére csomagfutár-szolgáltatást biztosít.

Bátorságpróba a föld alatt

Nemzetközi viszonylatban is különleges a Tapolcai-tavasbarlang, ahol vadregényes csónakázásban is részünk lehet a város alatt. Ha pedig igazi bátorságpróbára vágyunk, speciális overallban, túravezetéssel alászállhatunk a Balatonedericsen található Csodabogyós-barlangba. Az izgalmas kaland során néhol csak négykézláb vagy hason csúszva tudunk majd haladni.

Túrák a tó körül

A Világörökség-várományos Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyeivel és különleges geológiai képződményeivel számos izgalmas, látványos túraútvonalat kínál. Gyönyörködhet a panorámában a nemzeti park kilátóiból, felfedezheti a bazaltorgonák rengetegét és felkeresheti a Tihanyi-félsziget gejzírmezőit, illetve a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkot is. A Kis-Balaton érintetlen természeti szépségét is érdemes megismerni. Másszon fel a Kányavári-sziget madárlesére, majd tegyen egy kitérőt a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba, ahol Magyarország legnagyobb bivalycsordáját lesheti meg dagonyázás közben.

Káli-medence

A térség igazi gyöngyszeme, ahol kedves falvak, lankás táj és barátságos vendéglátás várja az utazót vidéki romantikával és finom ízekkel.

Öt mesés kilátó

  • Óvári messzelátó: A több mint 100 éves, Balatonalmádi jelképének számító kilátóból a Sió-völgyet és Fűzfői-öblöt csodálhatja meg. Érdemes gyalogosan megközelítenie az építményt, hiszen a Szent István parkból induló Vörös Homokkő Tanösvényen a város egyéb látványosságait is megcsodálhatja.
  • Festetics-Kilátó: A Gyenesdiáson, mintegy 235 méteres magasságban található építmény körpanorámát nyújt az egész Balatonra és a Keszthelyi-öbölre. A háromszintes kilátót megmászva szeme elé tárul a Keszthelyi-hegység és Keszthely városa is.
  • Xantus János Gömbkilátó: Habár a balatonboglári Gömbkilátó az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, geometrikus, letisztult formája még ma is modern látványt nyújt – belsejéből pedig az egész Balatont belátni.
  • Őrtorony-Kilátó: A Tihanyi-félsziget belsejére innen a legteljesebb a panoráma. A kilátóból körbenézhet a vulkáni eredetű félszigeten, és megpillanthatja a Balaton víztükrét is.
  • Walkó-Kilátó: Fonyód emblematikus kilátója az 1910-es évek óta fogadja a kirándulókat. Nemcsak a lenyűgöző kilátás, de a közeli Kripta villa miatt is megéri ellátogatni ide. Érdekessége, hogy építtetője esküvő előtt elhunyt menyasszonyának állított vele emléket, és a mediterrán stílusú épületben márványból kifaragott nászágyukat is elhelyezte.

A téli Balaton csodája

Nincs hangulatosabb annál, mint a téli fagyokból belépni egy párás levegőjű fürdőbe, egy forró szaunába, vagy kiúszni a hóesésben a hévízi tófürdő gőzölgő vizében a szabad ég alá. A sportolni vágyók az eplényi síparkban próbálhatják ki bátorságukat, de Magyarország leghosszabb kétüléses síliftjéről az is gyönyörködhet a tájban, aki csak egy finom forralt borra menne fel a hüttébe.

Zalakaroson új gyógyhelyi településközpont várja a vendégeket. A fürdő szomszédságában multifunkcionális rendezvényteret, sétányokat, játszóteret és fitneszparkot, továbbá futópályát alakítottak ki. A folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően tovább javul Hévíz települési infrastruktúrája és az turisztikai szolgáltatások minősége is. De a tavalyi évben számos vízitúramegálló is megújult, hogy még több kikapcsolódni vágyó választhassa a vizet és vizes mozgásformákat.

Ennyire népszerű a magyar tenger

A Nemzeti turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 16%-kal, a vendégéjszakáké 15%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

A Balaton turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Siófokon tapasztalható (14%), ezt követi Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle és Zamárdi. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának közel felét. A mobilcella adatok alapján a Balaton térségben kiemelkedő volt az egynapos látogatások száma a siófoki Aranypart strandon, a balatonfüredi Tagore sétányon, illetve a Hévízi-tónál

- közölte velünk az MTÜ munkatársa.

Emellett a tapolcai Malom-tó és környéke volt népszerű a látogatók körében, valamint a Tihanyi Bencés Apátság és a Zalakarosi fürdő is kiemelten vonzó attrakciónak bizonyult. A térség településeire a belföldi egynapos látogatásokra legtöbben Budapestről, Veszprém, Zala és Somogy megyéből érkeztek. A nemzetközi érdeklődést vizsgálva a Balaton a német, a szlovák, a cseh, az osztrák, a lengyel és az orosz turisták körében népszerű.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás belföldön

turizmusfejlesztés

turisztikai fejlesztés

nyaralás

telelés