Megszólalt Lázár János: ilyen ajánlatot tett a Volán-sofőröknek

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt Lázár János: ilyen ajánlatot tett a Volán-sofőröknek

Rajtam nem fog múlni, hogy a munkavállalóink már januárban az emelt bérüket kapják - írta az építési és közlekedési miniszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető azt írta, hogy hajlandó módosítani a korábbi ajánlatát.

Lázár János közlése szerint kedden egy módosított bérajánlatot tesz a szakszervezeteknek: legalább 28 százalékos bérnövekedés három év alatt, már idén 17 százalékos mértékű, de legalább 70 ezer forint összegű emelés a 600 ezer forintos alapbérrészig, jogi garancia az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is.

A béremelés annak a hónapnak az első napjától érvényes, amelyben azt aláírják

- fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető korábban, három év alatt legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelést kínált a munkavállalóknak, ám azt a szakszervezetek nem fogadták el. Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk nem született megállapodás a MÁV-Volán vállalatcsoportnál tartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén múlt kedden. A bértárgyaláson Pafféri Zoltán a MÁV Zrt. vezérigazgató megismételte a korábbi ajánlatot, eszerint három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékkal növekedne a dolgozók alapbére.

A SZAKSZ a fentiek tükrében január 28-29-re ismét országos sztrájkot tartottak, amin a szakszervezet becslése szerint a hétfői adataik szerint a munkavállalók 74 százalék vett részt. Ezzel szemben a Volánbusz azt írta közleményében, hogy a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát.

Dobi István a Telexnek azt mondta, hogy legyen bármelyik szám is a valós, mindenképpen egyedülálló sikert értek el. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt a közlekedési szektorban ilyen kimagasló sztrájkrészvétel. Úgy tudja, korábban a MÁV-sztrájkoknál már a 30 százalékos részvétel is sikernek számított.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

volán

sztrájk

lázár jános