Gyuri bácsi tanácsai a tanév elején: íme a trükkök, mit és hogyan adjunk a lurkóknak

HelloVidék   
  Megosztom
Gyuri bácsi tanácsai a tanév elején: íme a trükkök, mit és hogyan adjunk a lurkóknak

Itt az ősz, a gyerekek is elindultak az óvodába, iskolába. A változékony időjárás és a közösségben könnyebben terjedő kórokozók miatt érdemes a kicsik immunrendszerét felvértezni, és mi mást is ajánlhatnánk erre a célra, mint az évszázadok óta bevált gyógynövényeket? Na de hogyan építsük be a gyógyteát a gyerekek étrendjébe? Mit adjunk egy ovisnak és mit egy iskolásnak? Most Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya - aki maga is gyakorló, háromszoros nagymama - ad tanácsot.

A tanévkezdés minden esztendőben hatalmas izgalmakkal járt. A gyerekeim egészséges kisgyerekek voltak, ritkán voltak betegek. Az is igaz, hogy kicsi koruk óta itták a teákat, az sokat segített a bajok megelőzésében, illetve ha kellett, köhögésre, náthára. Szeptember táján mindig tartottam kéznél citromfűteát is, egyrészt, mert nagyon jó vírusölő és a közösségbe kerülés gyakran hozott betegségeket, másrészt akkor is itták, ha izgulós nap után értek haza, olyankor a nyugtató hatása miatt

– emlékszik vissza a szeptember elsejékre Zsuzsa.

Na de hogy szerettesse meg a gyógyteázást a gyerekkel az, akinél nincs a családban se füvesember, se füvesasszony?

Zsuzsa tanácsa az, hogy gyerekeknél mindig finom ízű, úgynevezett élvezeti teával, teakeverékekkel indítsunk. Virágos-illatos, vagy gyümölcsös, piros-bogyós, de mindenképpen gyengéd aromájú teakeveréket válasszunk. Próbálgassuk, melyik íz jön be a gyereknek, és mi az az illat, íz, amit zsigerből elutasít. Másik tipp, hogy lehetőleg ne lásson a gyerek „vízben úszkáló zöld izéket” a poharában, mert a látvány ijesztő lehet, és kóstolás nélkül otthagyja. A szűréshez használjunk textilzsákot vagy papírfiltert. És a harmadik tipp talán a legfontosabb: a gyerek azt a mintát követi, amit a szülőnél lát, tehát ha mi nem iszunk gyógyteát, nagyon valószínű, hogy a gyerek sem fog.

Melyik gyógynövény hány éves kortól adható?

Régi tévhit, hogy gyerekeknek nem szabad gyógynövényteát adni. Szabad, sőt kell is, hogy minél előbb szokják meg a gyógytea ízét. Ugyanakkor való igaz, hogy 12 éves kor alatt bizonyos gyógyteák nem adhatók. Ennek csupán az az oka, hogy gyerekekre vonatkozó hatásvizsgálatokat nem végeztek, így ebben a témában kevés a tudományos ajánlás.

Általános szabály:

  • kerüljük az erős hatású gyógynövényeket, például borsmenta, csalán, szenna, orbáncfű,
  • a kamillára sokan allergiások, ezért 2 éves kor felett óvatosan kóstoltassuk
  • kerüljük az erős illóolajtartalmú gyógynövényeket vagy készítményeket, (ilyen a levendula is), külsőleg is csak hígítva alkalmazzuk
  • élénkítő, koffein- és teintartalmú teákat (feketetea, zöldtea) ne adjunk kisgyerekeknek.

Így készítsük a gyógyteát

Gyerekek részére maximum egy teáskanál szárított drogot forrázunk le 2,5 dl vízzel (kivéve a magas C-vitamin-tartalmú gyógynövényeket), 10 percig hagyjuk állni, szűrjük, és utána adjuk a gyereknek vagy „palackozzuk” lehetőleg üveg kulacsba. Ízesítésre két éves kor felett használhatunk pici mézet, a citromot viszont kerüljük.

Ezeket a gyógyteákat bátran adhatjuk gyerekeknek

Csipkebogyó

Csipkebogyóval nyugodtan kezdhetjük a gyógyteákra való rászoktatást. Már 1 éves kortól használható, szükség esetén akár naponta is lehet adni C-vitamin-tartalma miatt. Ez viszont egy hőérzékeny vitamin, ezért a csipkebogyót sosem forrázzuk! A feldarabolt csipkebogyóhúst öntsük le meleg vízzel és hagyjuk állni legalább egy órán át. Ha van időnk, az ázott gyümölcs egy részét áttörhetjük a szitán, ettől szép, narancssárga színe lesz a lének, állagra pedig olyan, mint egy rostos üdítő. Kellemesen savanykás ízű, két éves kor felett pici mézzel édesíthetjük.

Mezei kakkukfű

Immunerősítésre 2 éves kortól napi egy csésze mezei kakukkfű teát javaslunk belsőleg. Azonban a kakukkfű nagyon jól működik akkor is, ha a gyermek fürdővizébe keverjük. Nagy kád esetén 3 liter mezei kakukkfű teát kell önteni a fürdővízhez, és a gyermek 20 percet tartózkodjon a vízben. Ha a kakukkfű tipikus kámforos illata-íze túl sok a csemeténknek, akkor tompíthatjuk 2:1 arányú keverésben bodzavirággal, esetleg hársfateával. (A keverék esetén is egy teáskanál a drog adagja!) Megfázásra, köhögésre napi egy csésze kakukkfűteát nyugodtan adhatunk a gyereknek.

Hársfa

A hársfavirág teája megfázásra, influenzára az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, 2 éves kortól szintén adható. Izzasztó hatásánál fogva lerövidíti a gyógyulási időt, csakúgy, mint a bodza virága. Lázat és köhögést csillapít. Ez az a tea, amit náthás időben kifejezetten ajánlott mézzel adni a gyereknek.

Kamilla

Talán az egyik legismertebb (és legmegosztóbb) gyógytea. A legtöbb háztartásban megtalálható, nem véletlen, hiszen sokan csak ezt az egy gyógynövényt ismerik, másrészt igazi jolly joker: kiválóan alkalmazható enyhe gyulladásokra (pl.: torokgyulladás), de akár az ekcéma és dermatitis kezelésére is bevethetjük külsőleg. De ha a gyerek elutasítja, ne erőltessük, készítsünk inkább keveréket 1:1 arányban kamilla és bodzavirág vagy hársfa szárított drogjából. Ha így se jön be, akkor hagyjuk a kamillát. Kidobni nem kell, inhalálásra, fürdővízbe még beválhat!

Citromfű

A citromfűtea kellemes, enyhén citrusos, ezzel is kezdhetjük a kisiskolás gyerekek „beavatását”. Pici mézzel nyugodtan ízesíthetjük. Sőt! Akár a citromfüvet is használhatjuk teaízesítőként. A gyógyteákat ugyanis nem ajánlott citrommal savanyítani, de ha hiányoljuk a citrom aromáját, akkor ezt a citrusos ízt a citromfűvel becsempészhetjük a teánkba. A citromfű az egyik leggyengédebb idegnyugtató, ezért segíthet az iskolakezdés okozta szorongást és alvásproblémákat kisimítani – a szülőknek is, de az ő drog adagjuk legyen a duplája!

Címlapkép: Györgytea

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

györgytea

gyógytea

iskolakezdés

tanévkezdés

gyógynövények

szabó gyuri bácsi