Szuper hír érkezett a Balaton kedvelőinek: az idei tavaszban csúcsokat dönget a tó

HelloVidék   
  Megosztom
Szuper hír érkezett a Balaton kedvelőinek: az idei tavaszban csúcsokat dönget a tó

Május 22-én még azt írták, hogy lassan kiönt a Balaton, mert a tó vízszintje elérte a 116 centit. Ez már csak 4 centire volt az álomhatártól. A szakemberek szerint ugyanis az az optimális, ha 120 centivel várhatja a Balaton a nyarat - írta az Infostart.


 

A múlt héten még kedvezőbb változás állt be. Újabb egy centiméterrel lett magasabb az átlagvízszint. Sőt, bár 4 napja melege van, egyelőre nem párolgott el semmi. Ennek az is az oka lehetett, hogy a hétvégén volt egy éjszakai eső a tónál - írta az Infostart.

Korábban egyébként 110 centiméter volt a maximum a Balatonnál, de a szélsőségesen meleg nyarak miatt ezen módosítottak. 1921 és 2021 közötti időszakban többször is előfordult, hogy ugyanezen a napon, azaz májusban, ennél is alacsonyabb átlagos vízállást mértek.

2003-ban 70 centi volt ez az érték és a nyár végére 23 centire apadt a tó. Ideálisnak tehát azt tekintik a szakemberek, ha a nyarat 120 centis vízállással nyitja a Balaton. Ennél magasabb értéket nem határozhatnak meg, mert a szél miatt a tó olykor felbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit.

Ha érdekli a napi vízállás, akkor ide érdemes kattintani. A vízügy honlapját reggel 7 óra után frissítik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

víz minősége

vízszint