Már nyilvános: ennyivel lesz drágább a liszt és a kenyér

HelloVidék   
  Megosztom
Már nyilvános: ennyivel lesz drágább a liszt és a kenyér

Növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől elsősorban a költségek, alapanyag drágulása miatt. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben - írja a Világgazdaság.

A cikk szerint január végén körülbelül 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát. Az emelésnek több oka is van, de a legfontosabb talán az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét jelentősen befolyásolta, hogy ismét felütötte fejét a fuzárium nevű gombafertőzés, így már különösen válogatni, keresgélni kell a piacon a fuzárium szempontjából is egészségesnek számító termést.

Emiatt magasabb áron juthatnak hozzá a búzához: az elmúlt év körülbelül tonnánként 50 ezer forintos étkezési búza ára megindult felfelé. A jelenlegi ár 6-8 százalékkal magasabb, 53-54 ezer forint. Lakatos Zoltán elmondta, hogy a nem egészséges szemeket eltávolítják a búzából őrlés előtt, ami a munka és a mennyiségcsökkenése miatt legalább 1 százalékkal rontja a hatékonyságot.

Az éves szükséglet nagyobb részét ugyanakkor betárolták a malmok, tehát nem kell aggódni, hogy nem lesz elég őrölnivaló

- fűzte hozzá Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kiderült, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) is befolyásolja a malmok helyzetét, ezáltal az alapanyag árat is. Mivel sok sertést vágtak le, csökkent a korpaigény, ezért a malmok akár olcsóbban is igyekeznek túladni a felhalmozódott készletükön, ami egy kilogramm búzára vetítve 1,5-2 forinttal csökkenti az eredményességüket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

liszt

kenyér

drágulás

élelmiszer