Őszibarack befőtt héjastól: őszibarack befőtt dunsztolás nélkül, száraz dunsztba téve és nedves dunsztban

HelloVidék   
  Megosztom
Őszibarack befőtt héjastól: őszibarack befőtt dunsztolás nélkül, száraz dunsztba téve és nedves dunsztban

Őszibarack befőtt héjastól: a legegyszerűbb őszibarack befőtt száraz dunsztba téve, őszibarack befőtt nedves dunsztban és őszibarack befőtt dunsztolás nélkül. Mindhárom út kiváló!

Az őszibarack nem csak nálunk, de a világ más pontjain is kifejezetten népszerű és drága gyümölcs, amit számos módon tartósíthatunk: foglalkozunk vele ipari és háztáji szinten egyaránt. Az őszibarack házi feldolgozásának három elterjedt útját ismerjük: az őszibarack befőtt készítés, a baracklekvár főzés és a pálinkafőzés. Cikkünkben az őszibarack befőtt készítéséhez nyújtunk olvasóinak néhány hasznos tippet: eláruljuk, hogyan készül az őszibarack befőtt héjastól, milyen alapanyagokat használjunk hozzá és milyen arányban, illetve hogyan tartósítsuk azt, hogy az őszibarack befőtt télire is biztosítsa a háztáji gyümölcsöt!

Az őszibarack befőtt hozzávalói

  • 5 kg héjas őszibarack
  • 1 kg kristálycukor
  • ½ dl citromlé
  • 3 l víz
  • 1 késhegynyi szalicil / üveg

Az őszibarack befőtt elkészítése

  1. Készítsük elő a barackokat: vágjuk őket félbe, a nagyobbakat 3-4 cikkre és távolítsuk el a magot (ízlés szerint meg is hámozhatjuk őket). Áztassuk a barackokat citromos vízbe 10-15 percre, hogy megőrizzük szépségüket.
  2. Csepegtessük le a barackokat, majd a lehető legszorosabban halmozzuk őket az előre alaposan megtisztított befőttes üvegekbe.
  3. A cukrot a vízben forraljuk fel, majd öntsük az üvegekbe a barackok közötti hézagokba egészen addig, míg az üvegek teljesen tele nem lesznek.
  4. Ekkor tegyünk egy-egy késhegynyi szalicilt a teli barack befőtt tetejére (mindegyikre csak egy kicsit), majd zárjuk őket le celofánnal, ezeket erősítsük fel befőttes gumival és végül a befőttes üvegek tetejét is tegyük rájuk.
  5. Ezt követően az őszibarack befőtt tartósítása következik, majd, ha az őszibarack befőtt kihűlt, mehetnek is a kamrába, pincébe!
Traditional apricot and quince compote in glass jars.
Őszibarack befőtt

Őszibarack befőtt készítés: hogyan tartósítsuk?

Az őszibarack befőtt tartósításának számos útja van, ezek közül a legismertebb a száraz és a nedves dunsztolás, ám ma már az őszibarack befőtt dunsztolás nélkül is elkészíthető. Ízlés szerint válasszunk a következő őszibarack befőtt tartósítási lehetőség közül az alapján, hogy nekünk melyik a legpraktikusabb.

Őszibarack befőtt nedves dunsztban

Az őszibarack befőtt nedves dunsztban való tartósítása nagyon egyszerű: fogjunk egy jó nagy lábast, helyezzük bele a befőtteket, majd melegítsük a vizet addig, míg az őszibarack befőtt belsejében lévő lé is el nem kezd bugyborékolni. Hagyjuk benne az üvegeket a vizes dunsztban (a fazekat tartsuk konyharuhával letakarva), míg az egész lassan ki nem hűl (kb. 10-12 óra); ezután eltehetjük őket.

Őszibarack befőtt száraz dunsztba téve

Az őszibarack befőtt száraz dunsztba való elkészítése még egyszerűbb, mint az előző esetben: ekkor a barackokat először átforrósítjuk a cukros szirupban néhány percen keresztül, majd a forró barackokat és a cukros levet egyszerre töltjük bele a fertőtlenített, tiszta befőttes üvegekbe. Lezárjuk, majd betakarjuk az őszibarack befőtt üvegeket lehetőleg papírral vagy konyharuhákkal, hogy ezesetben is lassan hűljenek le.

Őszibarack befőtt dunsztolás nélkül

Ha az őszibarack befőtt dunsztolása elriasztana minket a nagyszerű gyümölcsök tartósításától, nem kell megijednünk, ugyanis az őszibarack befőtt dunsztolás nélkül is elrakható télire, mindössze befőtt tartósító szert (befőtt tartósító por) kell használnunk hozzá, amit bármelyik szupermarketben beszerezhetünk.

Meddig jó az őszibarack befőtt?

Az őszibarack befőtt, ha a fent leírt utak valamelyikét alkalmazva tartósítjuk, mindenképpen kibírja a telet, egész évben csemegézhetünk az őszibarack befőtt raktárunkból. Ha egy-két őszibarack befőtt azonban megmarad, nem probléma, ugyanis elfogyaszthatjuk azt jövő nyáron, sőt, akár a következő télen is. Tovább viszont nem érdemes őrizgetni, hiszen hiába marad az őszibarack befőtt évekig ehető, frissebb, gusztusosabb gyümölcsök kerülnek majd a helyére és a tavalyelőtti őszibarack soha nem fog lekerülni a polcról.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

őszibarack befőtt

őszibarack

befőzés

dunsztolás

befőtt recept

tartósítás

gasztro

recept

receptek