Íme, a húsvéti titok: így készült dédanyáink igazi fonott-foszlós kalácsa

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Íme, a húsvéti titok: így készült dédanyáink igazi fonott-foszlós kalácsa

A kalács lehet fonott vagy fonatlan, lyukas vagy kerek, kakaós vagy diós, de lényegében mind ugyanabból az omlós vajas-lisztes-cukros tésztából készül. De miért is eszünk húsvétkor kalácsot, és hogyan lesz igazi foszlós? Most ebben segítünk!

Régi időkben vidéken a húsvét elkézelhetetlen lett volna fonott kalács nélkül. Dédanyáink még úgy indították a húsvét vasárnapját, hogy elvitték a kalácsot a templomba és a pap megszentelte. Aztán hazamentek, és odatették az ünnepi asztalra, a főtt sonka és tojás mellé. A hitük szerint ez biztosította ugyanis a következő hónapok gazdagságát és jólétét. Úgy tartják, a húsvéti kalácssütés szokása még azokban az időben alakulhatott ki, amikor a tavaszi nagyböjt alatt tilos volt a tej és a tojás fogyasztása is. Így aztán, amikor véget ért a böjt, olyan kenyeret sütöttek, amibe ez a két alapanyag is belekerülhetett.

A kalács név szláv eredetű szó, jelentése „kerek”. A “kolo” szóból állt össze. Egyes vidékeken, főleg Dél-Magyarországon a kalács szót a sütemény szinonimájaként használják. Koszorú alakú, lyukas, kerek kalács régen főként lakodalmakra készült Magyarországon.

A kalács eredetileg csak kerek formájú volt, mint egy cipó. Ennek oka az, hogy először úgy készítették el, mint a kenyeret. Később kerültek bele azok a dúsító alapanyagok, amelyek megadták a kalács mai ízét és foszlós állagát. A kalács ma már nem csak kerek lehet, hanem hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott.

Gyakran találkozhatsz az ostoros kalács elnevezéssel is, ami elsőre úgy tűnik, hogy ugyanaz, mint a fonott kalács. Az ostoros kalács és a fonott kalács két különböző típusú kalács. Habár mindkettő kerekded, csavart formájú, és édes kelt tésztából készül, az ostoros kalácsnak jellegzetes ostorra emlékeztető formája van és töltelékkel készül, míg a fonott kalácsnak hosszabb, vékonyabb tészta szálai fonódnak egymásba. Az ostor az ágakat jelenti, amit megtöltenek és csavartan összefonnak.

Kalácshoz hasonló tésztákkal Európa szerte találkozhatunk

Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Romániában a cozonac. Mindkettő a gyümölcskenyérre hasonlít leginkább. Franciaországban a brioche (briós) készül kalácstésztából. A francia briós annyiban különbözik a hazai kalácsunktól, hogy sokkal több vajat, illetve tojást használnak hozzá. Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač hasonlít a kalácshoz.

Most pedig lássuk, hogy készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács!

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt (átszitálva)
  • 1db egész tojás + 1 db egész tojás a lekenéshez
  • 420ml langyos tej (2.8%)
  • 42 g friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 g olvasztott vaj (82%)

Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanál cukorral (a megadott cukormennyiségből) elkeverjük simára, felöntjük 1 dl tejjel, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felfusson. A lisztet átszitáljuk a porcukorral, vaníliás cukrokkal, majd a tojásokat felverve hozzáadjuk és felöntjükaz élesztős tejjel. Ezután alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, 5-6 percen keresztül, folyamatosan. Közben hozzáadjuk a nem forró, de olvasztott vajat, és azzal is kidagasztjuk. Letakarva 35 percig kelesztjük. Ezután 9 egyforma részre osztjuk a tésztamennyiséget. Mindegyiket gömbölyű buciformában egymás mellé rakjuk, letakarjuk, és újabb 15 percig kelesztjük. Ezután egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk egy kicsit őket, behajtogatjuk, hogy henger alakot kapjak és elkezdjük hosszú szálra sodorni mindegyiket, egyforma hosszúságúra. Aki nem akar a fonással vesződni, az természetesen, bármilyen formára hajtogathatja.

A megfont, meghajtott kalácsot lekenjük egy felvert tojással, még 40 percig kelesztjük letakarás nélkül, majd sütés előtt újra lekenjük tojással és megszórjuk mákkal vagy mandulával. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percet, majd 150 fokon még 25 percet sütjük. A kisebb kalácsoknak elegendő 30-35 perc sütés, hogy ne száradjanak ki.

Hogyan lesz igazán foszlós a kalács?

Ez a videó is segít, nézzétek csak:

@dorina_veres Hogyan lesz foszlós a kalács? Megmutatom? #foryou #kalacs #loaf #foryoupage #recipe #recept #scone #food #baking #foodtiktok ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Így is lehet:

@szallas.hu Készül a húsvéti kalács ? ?@katabudapest_travelguide #húsvét #kalács #húsvétikalács #szallashu #ötlet #édesélet #ünnepi ♬ Up Beat (Married Life) - Kenyi

Plusz egy recept, amiben tormás, sonkás, tojáskrémmel töltik a kalácsot:

@dizajnkonyha ?Sonkás -Tormás Tojáskrém Foszlós Kalács Tölcsérben? #reklám #húsvétireceptek Az ünnepi fogások elkészítéséhez pedig volt szerencsém kipróbálni a @boschhomehu jóvoltából a MUM5X720 konyhai robotgépet, amit a promóciós időszak alatt 15%-os visszatérítéssel vásárolhattok meg ti is!? A promóció időtartama: 2023.03.01. - 04.11. #reklám #boschhomehu #boschrobotgép #boschmum5 #mutimiteszel #mik_gasztro #magyar #recept #főzés #húsvét #húsvétireceptek #magyartiktok #nekedbe #fyp #tiktokhungary ♬ Luxury fashion (no vocals) - TimTaj

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kalács

húsvét

húsvét vasárnap

kalács recept

nagyböjt