Új befőzési őrület hódít vidéken: ezt az egészséges finomságot ki kell próbálnod idén!

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Új befőzési őrület hódít vidéken: ezt az egészséges finomságot ki kell próbálnod idén!

Számtalan kutatás igazolta már a fügefalevél jótékony hatását, teaként a drogériák polcain is kapható ez a csodaszer. De ezúttal olyan elkészítést mutatunk, aminek az elfogyasztására még a legkisebbek és a kényes ízlésűek sem mondanak nemet. Ez a finomság pedig nem más, mint a fügefalevél szörp, amit pár perc alatt otthon is könnyedén összedobhatunk, nem kell hozzá más, csak a javában nyíló fügefákról összegyűjteni néhány zsengébb levelet jártunkban-keltünkben. Ha a közelünkben ilyen esetleg nem nyílik (általában néhány kilométeres körön belül az otthonunkhoz biztosan találunk egy-két fát) a gyógyszertárakban vehetünk szárított variációt, vagy akár a kertünkben is elültethetünk egy-egy példányt, ugyanis a klímaváltozás hatására már nem csak a déli országrészekben telelhet át gond nélkül kis odafigyeléssel ez a fa.

A fügefa levele és a belőle készült italok, például a tea különösen népszerű Kínában, ahol hagyományosan a gyomorproblémák, az emésztési zavarok és az általános fáradtság ellen használják. A fügelevél íze elkészítve kellemes és gyümölcsös, sokak szerint a füge aromája segít relaxálni és felüdíteni az elmét. A fügefalevél emellett több tanulmány és kutatás szerint is nagyszerű vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik.

Növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét

Leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként is használhatjuk, de csökkenti a gyomorsav mennyiségét, valamint segíthet az álmatlanság leküzdésében. Vigyázzunk, mert erős hashajtó hatással is rendelkezik! A levelek pürésítésével kitűnő arcápoló vagy egyéb krémet készíthetünk belőle, ami jó a pattanásos bőrre, de gyógyítja az övsömört, a szemölcsöt és egyéb bőrbántalmakat is enyhít.

Hatása univerzális

A fügefalevél hatása nagyon univerzális, az alternatív gyógyászatban olyan "gyógyszerként" tartják számon, ami többek között segít mérsékelni a vérnyomásproblémákat és normál szinten tartani a vércukorszintet. A magyarok jelentős része küzd valamilyen diabétesz problémával, és habár az alacsony vérnyomás is veszélyes lehet, a legtöbb embernek a magas vérnyomás okoz gondot napi rendszerességgel.

A fügefalevél a gyógynövénypártiak szerint segít ezeket a krónikus betegségeket leküzdeni, emellett alkalmazható kúraszerűen májzsugor, hörghurut, aranyér, gombás, gyulladásos- és szemölcsös bőrproblémák esetén is.

Habár ez tudományosan (még) nem bizonyított, sokan daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, illetve ami biztos: hozzájárulhat a pihentető, nyugodt alváshoz.

A fügelevél erősíti a csontokat, és csökkentheti a koleszterinszintet. A fügefalevél jótékony hatásai közé soroljuk, hogy készíthetünk belőle arcpakolást, ezzel javítva bőrünk minőségét, csökkentve a mitesszerek mennyiségét, de a szánkat is kiöblögethetjük vele, ha a rossz szájszagtól szeretnénk megszabadulni. A fügefalevél nem rendelkezik ismert káros hatással, ezért terhes nők is nyugodtan fogyaszthatják.

Így készül a fügefalevélből szörp

Elsőre furcsán hangozhat, de igen, ez nem csalás, nem ámítás, remek, egyedi ízvilágú, élénkzöld, hűsítő szörp készülhet a fügefa leveléből, mind az ízét, mind a hatásait tekintve. Összeállítása rendkívül egyszerű, egyáltalán nem kell vele pepecselni. Íze meglepő módon a füge és a kókusz sajátos keveréke, citrommal fogyasztva, jéggel kiváló hűsítő üditőital.

Tipp: Naponta egy, legfeljebb két pohárral fogyasszunk belőle (a higítási aránytól függően), ez a legtöbb gyógynövény esetében így van, nem lehet mérték nélkül nyakalni, ha szeretnénk sem, vérnyomás- vagy vércukorproblémák esetén reggel érdemes meginni a napi adagunkat.

Lépésről lépésre - segít a videó

  • Először készítsünk egy cukorszirupot 1:1 arányban: a cukorral elkevert vizet fel kell forralni és addig főzni, míg a cukor fel nem oldódik, és ekkor jól be is sűrűsödik, ragacsos folyadék lesz belőle.
  • A fügefa leveleit vágjuk apróra, és turmixoljuk összea kihűlt sziruppal.
  • Sűrű textilen szűrjük át.
  • Adjuk hozzá egy citrom kifacsart levét.
  • Hűtóben tároljuk, és higítva fogyasszuk.
@greens_of_daisy ♬ Food - eas Ratta

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

füge

fügefalevél

szörp

recept

tiktok

videó

fügefa