Most spájzolnak be az élelmes magyarok: mutatjuk hogyan tedd el a zöldségeket télire

HelloVidék   
  Megosztom
Most spájzolnak be az élelmes magyarok: mutatjuk hogyan tedd el a zöldségeket télire

Most, hogy tombol a nyár, a vasárnapi menü is sokkal izgalmasabb, hiszen a bő zöldség- és gyümölcskínálat rengeteg lehetőséget tartogat a kreatív és egészséges receptekhez. Az isteni paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra. A DélKerTÉSZ szakértői most adnak pár tippet ahhoz, hogy könnyen befőttesüvegbe zárjuk a nyár ízeit.

Ha nyár, akkor befőzés, készülnek a lekvárok, jamek és befőttek, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről, amelyek ugyanolyan jól eltehetők, mint édes társaik. Sőt, az elrakott zöldségek húsokhoz, kenyérre, és ízesítőnek is remekül használhatók. A DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtötték a legkedveltebb variációkat, amelyeket otthon is gyorsan és könnyen elkészíthetünk.

Megőrizni a klasszikust

A nyár egyik klasszikusát, a lecsót könnyű elkészíteni, ráadásul húsokhoz, köretként, de akár magában is isteni egy pár falat kenyérrel. A hagyma megpirítása után adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük. A paprika- és paradicsomválasztásnál érdemes a hazaira tennünk a voksunkat: ha Szentesi paprikát és paradicsomot választunk, akkor nemcsak rendkívül zamatos és ízletes zöldségeket ehetünk, hanem még a környezetünket is végjük, hiszen a dél-alföldi zöldségek termelése során figyelembe veszik a fenntartható fejlődést, így járulva hozzá a környezeti és természeti erőforrások megőrzéséhez. A kész lecsót helyezzük steril üvegekbe, fordítsuk fejre, majd 2-3 napig tartsuk száraz dunsztban. Ilyenkor az étel forrón kerül az üvegbe, és maga a befőtt hője sterilizálja. Ha ez megvan, el is tehetjük őszre az isteni menüt, ami egy-egy szomorúbb, esős napon biztosan felvidít majd.

Keleti különlegességek

Kevésbé ismert, ám legalább annyira finom a zakuszka is, amely örmény és grúz vidékről származik, ám hamar az erdélyi konyhák alap ételízesítőjévé vált. Ehhez a recepthez használjunk darált sült padlizsánt és pritaminpaprikát, amelyet dinsztelt hagymával és paradicsommal főzzünk puhára. Amikor krémes, kenhető állagúvá válik, töltsük befőttesüvegekbe, majd a lecsóhoz hasonlóan száraz dunsztban kihűlés után tegyük el. Az így elkészült krém tökéletes húsokhoz, mártásokhoz, de magában kenyérre kenve is isteni vacsorát ad.

Azoknak, akik szeretik a különlegesebb ízeket, de nincs sok idejük a konyhában állni, az aszalt paradicsom is jó választás lehet. Nagyon jól megy salátákhoz, tésztaételekhez vagy kenyérbe sütve, ráadásul csak paradicsomra és sóra van szükség hozzá. Akár a napon is száríthatjuk őket, de a több napos folyamatot felgyorsíthatjuk a sütőben is. Az így elkészült szárított paradicsomot töltsük üvegbe, tegyünk mellé fokhagymát, fűszereket, majd öntsük fel olajjal.

Lekvárok kicsit másképp

A lekvárok kedvelőinek sem kell lemondani a nyári ízekről, hiszen az egyre népszerűbb zöldséglekvár is tökéletes kiegészítője lehet a téli hónapoknak. A magyar konyhában népszerű Szentesi paradicsomból és paprikából is könnyen készíthetjük: sózzuk be a zöldségeket, hagyjuk állni, majd tetszőleges fűszerekkel és cukorral főzzünk belőlük sűrű, kenhető krémet. Az így kapott lekvár tökéletes kiegészítő húsokhoz, de kenyérre kenve is isteni vacsora.

Újra reneszánszukat élik a savanyúságok

A káposztát és uborkát vékony szeletekre vágva, köménymaggal, ecettel, cukorral, sóval és borssal elrakva tökéletes házi csalamádét kaphatunk, de az ecetespaprika elkészítéséhez sem kell több, mint ecet, só, bors, cukor és a kedvenc fűszereink. A befőttesüvegbe szorosan betöltött zöldségeket öntsük fel forró, ecetes lével, majd zárjuk le. Az így kapott savanyúság sokáig eláll, ha hűvös, száraz helyen tároljuk.

Hogyan tartósítsunk higiénikusan?

Ahhoz, hogy a legjobb minőségű ételeket kapjuk, fontos, hogy a használt befőttesüvegek teljesen sterilek legyenek, így érdemes forró vízben kifőzni őket használat előtt. Figyeljünk arra is, hogy a tiszta üvegekbe ne kerüljön szennyeződés, ne nyúljunk bele kanállal, és kézzel is csak az oldalát érintsük meg. A befőzéshez tartósítószer sem szükséges, hiszen a száraz dunsztolás során a baktériumok a hő hatására elpusztulnak. A fedők alá tehetünk celofánt, az üvegeket pedig tároljuk hűvös, száraz helyen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

befőzés

lecsó

lekvár recept