Rengeteg magyar él ezzel a lehetőséggel: így segít az álláskeresőkön ez a támogatás

MTI   
  Megosztom
Rengeteg magyar él ezzel a lehetőséggel: így segít az álláskeresőkön ez a támogatás

Több mint tízezer álláskereső elhelyezkedéséhez kérték eddig a "Vállalkozások regionális munkaerő támogatását" - tájékoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton az MTI-t. Az augusztus közepén indított program mások mellett pályakezdők, kisgyermekesek vagy tartósan munkanélküliek foglalkoztatására ösztönöz fejenként akár 900 ezer forint állami hozzájárulással. A vissza nem térítendő bérköltség támogatást mostanáig 10 410 új munkatárs felvétele után igényelték a cégek. Csaknem négyötödük esetében már oda is ítélték a munkaadóknak a kért forrásmennyiséget összesen 6,7 milliárd forint értékben.


 


 

A vállalkozások regionális munkaerő-támogatása Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető augusztus 15 óta. A programban legfeljebb fél éven át havonta akár 150 ezer forintot kaphatnak az álláskeresők számára munkahelyet biztosító vállalkozások. A támogatás célcsoportjába tartoznak a 25 év alattiak, a 25-30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők. Hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülésen lakik - írták.

A vállalkozások regionális munkaerő-támogatásának köszönhetően mostanáig a legtöbben Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állhattak munkába. Az ágazatok közül a kereskedelem-gépjárműjavítás, az építőipar és a turizmus-vendéglátás vállalkozásai érdeklődnek a legélénkebben a program iránt.

A közleményben idézték Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt, aki elmondta:

2022 első tíz hónapjában 240 ezer fő alatt maradt a regisztrált álláskeresők átlagos száma. E mutató a jelenleg rekordévnek számító 2019-ben sem süllyedt 250 ezer alá. A kedvező eredményhez nagyban hozzájárult, hogy májustól augusztusig kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, mint korábban bármelyik hónapban.

Az államtitkár közlése szerint "a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása tíz hét alatt elérte az eredetileg kitűzött tízezres célszámot az igénylésekben. A 8,5 milliárd forint összértékű kérelmek alapján több mint 8300 fő támogatásáról született eddig kedvező döntés. A kormányzati segítséggel kenyérkeresethez jutottak közel harmada fiatal, a program jóvoltából már háromezer 25 év alatti talált állást".

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

álláskeresők

támogatás

válllakozók regionális munkaerő támogatása

tim