Vége a nyilvános vitáknak: megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön

HelloVidék   
  Megosztom
Vége a nyilvános vitáknak: megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön

A lakosság jelenléte nélkül tartottak közmeghallgatást Gödön június 19-én a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővülése kapcsán. A kormány április végén döntött úgy, hogy az úgynevezett háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetőséget ad a hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy „az érintett személyek megjelenése nélkül" – vagyis köz nélkül is lehessen közmeghallgatásokat tartani - írta a Mérce.


 


 

A Pest Vármegyei Önkormányzat élt a virtuális közmeghallgatás lehetőségével, június 19-ére meg is hirdették az első ilyen alkalmat. Erre azért volt szükség, mert Magyarország második legnagyobb gyára, a Samsung aksigyár megint bővül. Ahogy a lap megjegyezte:

Az ukrajnai háborúval valójában semmilyen módon nem magyarázható döntés feltételezhetően nem független attól, hogy az utóbbi hónapokban több közmeghallgatáson (és azon kívül is) igen erőteljesen adott hangot nemtetszésének a lakosság az egyre több településen felbukkanó, több ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozó akkumulátorgyárak, illetve az ezeket kiszolgáló egyéb üzemek tucatjai miatt.

Az új rendelet szerint hatósági (pl. katasztrófavédelmi) közmeghallgatás esetén az illetékes hatóságnak elég a honlapján közzétenni az általa fontosnak vélt információkat, és a lakosság kérdéseire is elég ezen a felületen válaszolni. Emellett a kormány az önkormányzati közmeghallgatásokat is mentesíti „köz” jellege alól, ebben az esetben sem kötelező személyesen fogadni a lakosok véleményét.

Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amennyiben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot

– olvashatók a közmeghallgatás részleteit kitűző Pest megyei önkormányzat hirdetményének legabszurdabb mondatai. Emellett még emailen is meg lehetett küldeni a lakossági kérdéseket.

A június 19-ei köz nélküli közmeghallgatásra azért volt szükség, mert a gödi akkumulátorgyár jelenleg érvényes katasztrófavédelmi engedélye egy tavaly novemberi biztonsági dokumentáción alapszik, mostanra viszont megépült egy újabb gyárrész, nevezetesen a központi alapanyag raktár, amit használatba akar venni a cég, ehhez pedig új engedélyre van szükség. Vagyis újabb biztonsági dokumentáció készült, amit a gödiek a fent említett módon véleményezhettek. Az illetékesek június 26-án délelőtt 10 órától élő YouTube-közvetítésben fognak válaszolni a felmerült kérdésekre, észrevételekre.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

göd

akkugyár

akkumulátor