Te is kidobtad eddig a kályhád hamuját? Íme 7 ok, miért ne tedd

HelloVidék   
  Megosztom
Te is kidobtad eddig a kályhád hamuját? Íme 7 ok, miért ne tedd

Több dologra jó, mint gondolnád: műtrágyaként, komposztként is működik, elriasztja a kártevőket, és még a szappankészítésben, sőt az algás kutak, medencék tisztításánál is nagy hasznát lehet venni. Mindez persze a fahamura vonatkozik, a vegyi anyagokkal teli tüzelőanyagoktól ne várjunk csodát.

A pattogó tűz hangja egyszerre otthonos, hangulatos és romantikus, legkésőbb azonban a kihunyó parázs láttán eszünkbe jut a kínos kötelesség: kezdeni kéne valamit a hamuval. Nagy piszkot tud csinálni, ez nem kétséges, viszont rendkívül hasznos is egyben, úgyhogy valójában semmi szükség arra, hogy kidobjuk. Megéri megtartani. Persze mindez az eltüzelt fa hamujára vonatkozik, nem a különféle tüzelőanyagokéra, amik tele lehetnek kemikáliákkal és olyan dolgokkal, amiket a legkevésbé sem éri meg felhasználni másra. Ennek fényében lássunk 7 módszert, amire jó a hamu!

Elrettenti a kártevőket

Ha a kertünk növényei körül megszórjuk a talajt vele néhány napon keresztül, a csigák, meztelen csigák rögtön eltakarodnak. A hangyák sem igazán rajonganak érte, a bolyra szórva távozásra bírhatjuk őket. Sőt, egy hamuval teli nyitott tartály az ajtóhoz közel a házba bemerészkedő egerek, csótányok ellen is hatásos lehet, nem bírják ugyanis a szagát.

Remek műtrágya

Míg a fa hamujában nincs nitrogén, a műtrágyáknak ez a leggyakoribb összetevője. Nagyszerű mikrotápanyag-forrás, tartalmaz például káliumot, ami az NPK egy másik komponense. Sokan használják például paradicsomra, paprikára, padlizsánra és krumplira. Tehát miközben kártevőriasztó hatása van, a hamu a növények fejlődését is segíti.

A komposzt csak jobb lesz tőle

Ásványianyag-kínálatával a hamu a komposzt értékes eleme is lehet. Nagyszerű kiegészítése a főleg konyhai maradékokból álló keveréknek, mert kiegyenlíti a pH-szintjét, ami egyúttal szélesebb körű felhasználást is eredményez. Ráadásul semlegesíti a kellemetlen szagokat, ha túl sok a komposztban a nitrogén.

Algaeltávolító

Elterjedt ez az alkalmazási módja, főleg medencékben, kutakban. Különböző akvapóniai műveletekhez is használnak hamut, hogy tisztán tartsák a környezetet (250 gallon, vagyis körülbelül 1125 liter vízhez egy evőkanálnyit használnak). Természetes körülmények között a hamu egyébként inkább segítheti a vízi növények fejlődését.

Megolvad tőle a jég

Télen érdemes kihasználni a csúszásgátló hatását: jeges, havas felületre szórva máris kiküszöböltük a problémát. Nem elhanyagolható az sem, hogy a felületet sötétebbé teszi, ami így több hőt tud felvenni, ez pedig segíti az olvadást. Nem olyan hatékonyan ugyan, mint ha például sóznánk a járdát, de érdemes vele próbát tenni.

Csiszolva tisztít

A kandalló üvegablakán nem ritka a koromszennyeződés. Talán meglepő, de ennek az eltávolításában is segítségünkre lehet a hamu, ugyanis a koptató hatása megkönnyíti a korom lekaparását.

Szappant is készíthetünk belőle

Az elmúlt korokban keményfából (például tölgy) maradt hamut használtak a szappankészítés során. Természetesen lúgos hatású. Ha lágy vízben, esővízben felforraljuk, akkor tulajdonképpen már csak zsiradékot kell hozzáadnunk, és kész a szappan. (A zsírnak nem kell feltétlenül állati eredetűnek lennie, növényi olajokkal is tökéletes lesz.)

Forrás: One Green Planet

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hamu

műtrágya

komposztálás