Ezt a legtöbb hobbikertész elrontja: a vadállatokról ezt mindenképp tudnod kell

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb hobbikertész elrontja: a vadállatokról ezt mindenképp tudnod kell

Kertjeink állatbaráttá tétele nem feltétlenül jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy udvarunk vad dzsungellé növekedjen. Legyen szó hatalmas birtokról vagy forgalmas családi kertről, otthont adhat a különböző házkörüli vadállatoknak és kicsit közelebb hozhatja a természetet. Rengeteg egyszerű dolgot tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk az állatoknak, akikkel közös helyen élünk, kezdve a különböző élőhelyekhez való hozzáférés biztosításától a jól felszerelt táplálkozási helyek ápolásáig. A vadon élő állatok számára fenntartott kert mindenki számára hasznos lehet. Hiszen mi is gyönyörködhetünk a természet csodáiban, viszont sokat is tehetünk ezáltal a környezetünkért és a különböző állatfajokért. Íme, néhány tipp, hogyan alakítsd kerted könnyedén, fillérekből állatbaráttá.

Miért kell segítenünk a ház körül élő állatoknak?

A Földön a természetes élőhelyek nagysága egyre csökken, az őshonos élővilág mindenütt visszaszorulóban van. Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akarattól függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát.

A településeink helyén egykor élő növény-, és állatvilág azon része, amely a megváltozott körülményekhez nem képes alkalmazkodni, eltűnik a területről. Helyüket új fajok foglalják el, amelyek egy része kevésbé kívánatos (gondoljunk csak a vándorpatkányra vagy az ürömlevelű parlagfűre), másokat pedig szívesen látunk, illetve mi magunk telepítünk be. Amennyiben egy kert megtervezésekor, beültetésekor figyelembe vesszük a helyi élővilág igényeit, esetleg új fajok megtelepedését is szeretnénk segíteni, akkor a számukra kedvező feltételek megteremtése után beköltöző ízeltlábúak, békák, gyíkok, madarak, sünök számos kellemes percet szerezhetnek

- írja felhívásában a Szegedi Füvészkert.

Hogyan kezdjünk neki?

Egy „átlagos” kert tervezésekor a kezelhetőséget, könnyű fenntarthatóságot vagy éppen a hasznosságot vesszük elsődlegesen figyelembe. Érdemes néhány állatbarát szempontot is becsempészni, főleg, hogy ezek jó része nem kerül sem hatalmas energiánkba, sem külön pénzünkbe!

A kertet igyekezzünk változatossá tenni! Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni! A veteményeskert mellett egy félreeső sarokban hagyjuk meg a csalánt (számos nappali lepkénk hernyójának a tápnövénye), ne vágjuk hetente a füvet és egyéb, virágzó lágyszárúakat

- tanácsolja a Füvészkert.

A szakemberek azt javasolják, igyekezzünk a kertben minél változatosabb növényfajokat ültetni, természetesen a környezeti tényezők figyelembevételével. Fákból válogathatunk össze többféle gyümölcsfát, árnyékot adó, nagyobb termetű díszfát és télen is oltalmat nyújtó örökzöldeket egyaránt. Emellett a tavasszal virágzó, nyáron és ősszel termést érlelő cserjék számos madár számára jelent kiváló csemegét

A virágágyások, a gondos tervezés, megfelelő növények beültetése és azok helyes gondozása esetén tavasztól késő őszig vendégül látják a nektáron torkoskodó lepkéket és a gyümölcsfáink megporzását segítő méheket. Érdemes kisebb szigeteket kialakítani, úgynevezett méhlegelőket, hogy zavartalan legyen számukra a gyűjtögetés.

Ha a meglévő gyepből nem akarjuk mindenáron kiirtani a makacsul újból- és újból megjelenő százszorszépet, pongyolapitypangot, veronika-fajokat vagy a kerek repkényt. Ezek a vadvirágok már kora tavasztól segítenek a méhek táplálékának a biztosításában és a megfelelő nyírás, öntözés mellett szinte az egész vegetációs periódusban virágoznak

- íráj a szakemberek.

Számos, manapság is divatos kertépítészeti elem nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem állatbarát céljainknak is nagyszerűen megfelel. Ha marad még időnk, energiánk és egy kis pénzünk a kert csinosítására, tegyük azt olyan elemek létrehozásával, amelyek leendő társbérlőink megtelepedését is segítik!

  • Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógy-, és fűszernövénykertek, levendula ágyások, folyamatosan virágzó évelőágyások kiváló lepkecsalogatók, emellett bármikor fel tudjuk használni terméseiket, leveleiket ételeinkhez. Hogyan ültessük, milyen igényekkel rendelkeznek? Itt írtunk róluk.
  • A beporzásért felelős rovarok kapcsán elsőként mindenki a méheket említi, de ugyanebbe a csoportba sorolandók a zengőlegyek, nappali és éjszakai lepkék, valamint bizonyos darazsak és rovarok is. Ezek az apró állatkák táplálkozásuk során virágról virágra szállva viszik a lábaikra és testükre tapadt virágport, amik jelentősen hozzájárulnak a magok és gyümölcsök megkötéséhez, amihez 5-ből 4 virágzó növénynek szüksége is van, hogy termőre fordulhasson. Ez pedig nemcsak a minket körülvevő flóra, hanem az emberiség számára is létfontosságú, ugyanis élelmiszereink mintegy 70%-a igényli a beporzó állatok közreműködését. Ezért is fontos, hogy a méhek számára kedvelt virágokat is ültessünk, vagy egyenesen méhlegelőt alakítsunk ki kertünk egy szegletén. Erről többet itt írtunk.
  • A kerti tó megépítése bár nem egyszerű és nem is olcsó, de rengeteg lehetőséget rejt az állatok kertünkbe való csábításában. Erről korábban már írtunk, cikkünk ide kattintva olvasható.
  • Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítsük, egyik remek eszköze a rovarhotel. Többek között azért is fontos jobban odafigyelni rájuk, mert a szárazföldi rovarpopuláció rohamosan pusztul, ez pedig semmi jóra nem vezet. Hogyan készíthetünk rovarhotelt? Mennyiért vásárolhatjuk meg? Erről korábban itt írtunk.
  • Madáretetőt többnyire saját magunk szórakoztatására helyezünk ki, hogy közelebbről megfigyelhessük csodálatos madarainkat. A szakember azt tanácsolja, ha valaki nagyon szeretne etetőt kihelyezni a kertjében, akkor alapvetően két dolgot kell biztosítania a madaraknak: az ivóvizet és a fekete napraforgót. Ki lehet még tenni gyümölcsöt, mint páldául almát. Ezen kívül minden más felesleges és általában káros is. Mit tanácsolt még a szakértő? Korábbi cikkünkből kiderül.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

környezetbarát

állatbarát

vadállatbarát kert

állatbarát kert

kertrendezés

kertgondozás