Ilyen kemencéket építtet 2022-ben a vidéki elit: eláruljuk, mi benne az extra

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ilyen kemencéket építtet 2022-ben a vidéki elit: eláruljuk, mi benne az extra

Lassan itt az igazi nyár, eljött a kerti sütögetés ideje. Erre a célra pedig a grill mellett egyre többen használnak idehaza kemencét, hagyományos, vagy akár modern építésűt. Az alföldi búboskemence igazi hungarikum, de jóval olcsóbban is elérhetjük a "kemencehatást", ha a külcsín kevésbé meghatározó. Mutatjuk, milyen kemencetípusok vannak, és hogyan készíthetünk akár otthon is saját kezűleg egy egyszerű agyagkemencét.

Ahogy a vidéki stílus újra népszerű lesz, úgy nő meg az igény a kemencék építésére is. De egyre többen vannak, akik modern kialakítású lakásukba szeretnének egy letisztult stílusú kemencét.

Hatékonyan fűthetjük be vele a házunkat, de a kemence valódi lényege az étel, amelynek teljesen más íze van, ha benne készül. A legtöbben a kertünkbe tervezzük a kemencét, köré gyűlve egy családi vagy baráti összejövetel még hangulatosabbá tehető.

Hagyományos búboskemence és dongaboltozatos kemence

Hazánkban a leggyakoribb a búbos vagy boglya- és a dongaboltozatos (más néven alagút-) kemence. Előbbi az Alföldön, utóbbi inkább a Dunántúlon terjedt el: agyagból és tömör téglából készülnek. Míg a búbos kemence kör alapterületű és kupolaszerű „búbbal” rendelkezik, addig a dongaboltozatos kemence téglalap alapterületű, boltozata a pincééhez hasonló.

A búbos-, avagy boglyakemence története

A boglyakemence építése az újkor elejére fátlanná vált alföldi táj adottságaihoz való magas szintű alkalmazkodás példája. Valamennyi hagyományos tüzelő berendezésünk közül a boglyakemence fennmaradása, továbbélése szembetűnő. Nem véletlen, hogy a falusi, mezővárosi értelmiség lakáskultúrájában is csak az 1920-as évek után indult meg visszaszorulása. Ez a szívós továbbélés a magyarázata annak, hogy a boglyakemencék építésében a legutóbbi évtizedekig sok technikai, szerkezeti, formai újítást vezettek be. Így a karóvázra való építés, illetve a tetőcserép darabokból való falazás gyakorlata volt terjedőben.

Az eredetileg főként szabad kéményes füsttelenítéshez kapcsolódó tüzelőszerkezet a zárt kémények terjedése után is használatban maradhatott a kulinás kémények kialakítása révén. – A boglyakemencéknek számos kisebb-nagyobb regionális körzetre jellemző helyi alaki változata fejlődött ki, építésükkel specialista réteg foglalkozott, mesterségbeli tudásuk, technikai színvonaluk szinte a céhes iparosokéval egyenértékű volt.

Az évszázadok óta használt magyar alföldi búbos kemence építéséhez napjainkban válogatott, kiváló minőségű, hódfarkú agyagcserepet és samott téglát használnak alapanyagul. Egyedülálló kialakításuknak köszönhetően minden kemence többfunkciós: a kemencetérben sütésre, a kémény torokrészben grillezésre és bogrács felállítására van lehetőség.

Kemencét építeni leginkább tavasz végén vagy ősszel a legjobb

A búboskemencék agyagcserépből és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából. A lábazat kitöltéséhez felhasználhatunk homokot és földet is. Ha beton alapra építjük kemencénket, szükség lesz egy kevés cementre is. A külső burkolatot pedig meszelni vagy vakolni érdemes. A tűztér alját, a lábazatot téglából vagy kőből szokás elkészíteni.

Kültérre dupla falú kemencét érdemes építeni, mivel a felfűtés végétől a parázs eltávolításáig – ami között akár 10 óra is eltelhet – 120°C-os is lehet a tűztere. Mivel nem szükséges újra és újra felfűteni, ezért alkalmas több étel elkészítésére is. Beltérre inkább a búbos, más néven a boglyakemencét ajánlják a szakemberek, hiszen egyetlen fogás elkészítése melléktermékeként egy kisebb házat is felfűt.

Kemence árak

  • Kerti konyha alföldi búbossal, sparhelttel, kuckóval és előkészítővel: felhasznált anyagok és munkadíj: 1080000 - 120000 Ft.
  • Kemence és sparhelt a házban: felhasznált anyagok és munkadíj: 990000 - 110000 Ft.
  • Kemece és grillező szaletli alá: felhasznált anyagok és munkadíj: 950000 - 1000000 Ft.
  • Klasszikus nagy pocakú kemence: felhasznált anyagok és munkadíj: 830000-890000 Ft
  • Alagút kemence, grillező és előkészítő asztal bontott téglából építve: felhasznált anyagok és munkadíj: 1080000 - 1100000 Ft

Kemence építése otthon lépésről lépésre

  • A kemence felépítése: kő alapépítményre helyezett vesszőváz és 15 cm vastag agyagtapasztás
  • Vázrendszere: mogyorófavessző-fonat, nyers, jó minőségű
  • A tűztalaj anyaga: 6 cm vastag, kissé képlékeny, tömörített agyag, 10% aprított szalmaadagolással.
  • Füst kivezetése: A füst kivezetését egy nagyméretű fél téglával letakarható és szabályozható nyílással kell megoldani úgy, hogy a belső térben a nyílás magassága felett legalább a tévő magasság felének megfelelő hőcsapda alakuljon ki.
  • Hőcsapda: Az a tér, amely a beáramló levegő és a kémény nyílásán kiáramló füstgáz útvonalát nem érinti, de a hő akkumulálódása végbe tud menni. A tér fölött beépített agyag az elsődleges hőtároló, ami a belső, felső sugárzást végzi.
  • A kemence kiszárítása: Az agyagkemence természetes száradását nem kell kivárni, két-három napos szikkadás után célszerű megkezdeni a szárító fűtést. A szárítás lassú legyen, de folyamatos.

A teljes kiszáradás után kívül-belül tömörítsük be agyaghabarccsal a felületeket. Üzembe helyezés: Ha a tömörítések is megszáradtak, a külső felületet akár le is meszelhetjük. A füstkivezetéshez készítsük oda a téglát, amivel a huzatot is szabályozhatjuk, és a kemencét lezárhatjuk. Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kemence

kemence építése

kerti sütögető

búboskemence